De 7 mooiste fietsroutes voor in de lente

Yes, de fiets kan weer uit de schuur! De dagen lengen, de zon staat weer nét wat hoger aan de hemel en de bomen schieten vol blad. In slechts enkele weken barst de natuur los. Niet verwonderlijk dus dat de lente hét favoriete seizoen is van de Nederlandse fietser. Heb je nog geen idee waar je naartoe wilt fietsen om de eerste zonnestralen op te pikken? Wij stelden alvast een lijstje voor je samen van zeven fietsroutes die perfect zijn voor de lente. Fietsroutes die je leiden langs bollenvelden en weidevelden met grazende koeien en blatende lammetjes, door riviergebieden waar het barst van de watervogels en kikkers, langs de fruittelers van Nederland en dwars door het bosrijke Twente. Er zit er vast wel eentje tussen die je aanspreekt. Of fiets ze allemaal!


Een rondje langs de kleurrijkste wegen: de Bloemenroute

Combineer fietsen langs eindeloze tulpenvelden én door de duinen en volg de Bloemenroute. Deze 35 kilometerlange fietsroute leidt je bovendien langs mooie plekken die perfect zijn voor een tussenstop. Denk aan: de Keukenhof, the Tulip Barn, het stadje Lisse of het strand. Deze route is trouwens ook een aanrader voor de zomer. Dan bloeien namelijk de dahlia’s in de dahlia showtuinen. Je leest alles over deze prachtige route op de website van de bollenstreek: Bollenstreek Bloemenroute, de fietsroute langs de lente- of zomerbloemen.De moestuin van Nederland: ontdek de Betuwe

De fruitige Betuweroute voert je in ruim 27 trapkilometers langs meerdere boomgaarden met perenbomen, kersenbomen en appelbomen. Elke lente opnieuw strijden de bomen hier met elkaar om wie de mooiste en geurigste bloemen heeft in de hoop straks in het zomerseizoen zo veel mogelijk vruchten te dragen. Je vindt langs de route charmante kerkdorpjes en je kruist verschillende waterwegen zoals de Linge, de Lek en de Korne. Pauzeer halverwege bij Slot Everdingen of leg je picknickkleed ergens langs het water en laat de zon je gezicht verwarmen. Je hebt alle tijd van de wereld.


Nog meer fruit in de Kromme Rijnstreek

Boomgaarden vol bloesems kleuren de lente. Daarom mag in dit lijstje zeker de fietsroute door de Kromme Rijnstreek niet ontbreken. In april en mei fiets je daar namelijk door een geurende kleurenpracht. Nog wat later in het seizoen zijn de vers geplukte vruchten te proeven op verschillende plekjes langs de route. Vergeet ook niet een tussenstop te maken bij Kasteel Duurstede. De 53 kilometerlange fietstocht loopt onderlangs de waterweg door de provincie Gelderland en bovenlangs door de provincie Utrecht.


Lente in Twente, waar het gras altijd groener is

Natuurmonumenten bedacht een fietsroute door een van de best bewaarde geheimen van Twente: Het Buurserveen, Witteveen en het Haaksbergerveen. Het heiderijke Buurserzand vormt het leefgebied van onder meer de groene specht en de zeldzame klokjesgentiaan. En in het Witteveen grazen hooglanders en schaapskuddes die de vegetatie gezond houden. Tip: fiets deze route op Lammetjesdag en ga op kraamvisite in Haaksbergen; adopteer een lammetje en bezoek gelijk het Educatief centrum. Meer informatie over deze bijna 40 kilometer lange fietsroute vind je hier.


Oudhollandse dorpjes en heel veel water: fietsroute Vinkeveen

Ga op avontuur in het verleden en ontdek in ruim anderhalf uur (26,8 km) de schoonheid van De Ronde Venen, een zeer waterrijke gemeente in Utrecht. Deze knooppuntenroute begint en eindigt aan de oever van de Vinkeveense plassen. Je doorkruist onder andere oudhollandse dorpjes met kleurrijke namen als Wilnis - stap even af bij de korenmolen uit 1823 – Kromme Mijdrecht en Amstelhoek. Links en rechts van de route liggen ontelbare slootjes. Dit is Holland op haar best.


Vogels en andere waterdieren: je vindt ze in de Biesbosch

Zeg water en je zegt De Biesbosch, een natuur- en recreatiegebied waar water de boventoon voert. Het gebied wordt gekenmerkt door riviereilanden met vele zand- en slikplaten. In het voorjaar strijken in het uitgestrekte Nationaal Park De Biesbosch tientallen soorten vogels neer om hun nest te bouwen en in relatieve rust hun eieren uit te broeden. Dus vergeet vooral niet je verrekijker mee te nemen. Een van de mooiere routes door de Biesbosch is deze: Fietsroute Vogels die je door de Brabantse Biesbosch stuurt. Lengte van de route: 41 kilometer, met als beginpunt Sasdijk 71 in Werkendam.


Machtig veel zand in Noord-Holland

Fietsen met de wind door je haren, een zilte smaak op je lippen en een lach om je mond. Dat is fietsen langs de kust, bijvoorbeeld door de Schoorlse Duinen. De route is heuvelachtig, maar ook volledig autovrij en wonderschoon. Deze fietstocht neemt je in 37 kilometer mee door het hoogste duingebied van Nederland dat nog altijd in beweging is. Wees dan ook niet verrast als je in de omgeving van Bergen een bord ziet staan met daarop Let op: overstekend duin! Bijtanken doe je in kunstenaarsdorp Bergen, in een van de strandpaviljoenen in Bergen aan Zee of bij de authentieke stolpboerderij in Groet waar je plaatsneemt op het terras van restaurant De Bokkesprong.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Fiets Verkopen?

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands