De beste apps om zelf een fietsroute te maken

Een open plek in het bos, een wegspringend reebokje of een verfrissende beek. Het zijn de onverwachte dingen die een fietstocht bijzonder maken. Nog mooier is het als je daar alleen of samen van kunt genieten. Wil je op zonnige dagen in het weekend of in vakantieperiodes de drukte vermijden? Kies dan niet voor een kant-en-klare route, maar stippel zelf je fietsroute uit. Er zijn apps genoeg die je daarbij helpen. Dit zijn de vier beste in willekeurige volgorde.


Fietsroutenetwerk

Fietsen via fietsknooppunten is waarschijnlijk de meest bekende manier om zelf een fietstocht in elkaar te draaien. Het routenetwerk bestaat uit meer dan 9000 fietsknooppunten in Nederland, België en (in de grensstreek) in Duitsland. Kies op de website voor Routeplanner en zoom in op het gebied waar jij wilt fietsen. Vervolgens klik je eenvoudig een mooi rondje of een ‘van A naar B-route’ bij elkaar. Elk aangeklikt knooppunt wordt toegevoegd aan jouw route die rechts in beeld verschijnt. Bij elk nieuw knooppunt dat je kiest, worden ook de extra kilometers geteld en de gemiddelde fietsduur. Zo weet je gelijk of je route niet te lang wordt of dat je er nog rustig een extra lus bij aan kunt knopen. Heb je even geen inspiratie? Op de website zijn per provincie meerdere fietsroutes te vinden. Kies een route, klik onderaan op ‘Open deze route in routeplanner’ en pas de route vervolgens naar wens aan. Een andere fijne feature van deze website is dat de fietsroutes en de kaart met knooppunten ook horeca- en overnachtingsmogelijkheden laat zien en – speciaal voor elektrische fietsen – waar oplaadpunten te vinden zijn.

Route klaar? Print of download ‘m, deel hem via Facebook of scan de route met de Fietsroutenetwerk-app.


+ fietsen via fietsknooppunten

+ in Nederland, België en een deel van Duitsland

+ zelf de route samenstellen

+ ook vaste routes zijn aan te passen


Komoot

Komoot mikt op de avonturiers. Hun routes leiden je ‘van de modderigste singletrack tot de hoogste bergpas’. Op de website van Komoot zijn dan ook meerdere kant-en-klare routes te vinden die je langs de mooiste plekken in de natuur brengen. Maar als je liever zelf navigeert, kan dat ook. Selecteer eerst het type sport dat je wilt beoefenen: toerfietsen, mountainbiken, wielrennen, gravelbiken of enduro mountainbiken. Geef daarna aan wat je conditieniveau is en of je een rondje wilt maken of van A naar B wilt. Tot slot voer je het startpunt en je bestemming in en voeg je naar wens stopplaatsen toe. Komoot stelt vervolgens zelf de route voor je samen. De planner somt daarbij precies op wat voor type ondergrond je tegenkomt (bijvoorbeeld: 29,3 km asfalt, 2,39 km kasseien, 1,36 km verharde weg). Ook de lengte van de totale route, het aantal stijgende en dalende meters en de verwachte fietsduur worden weergegeven. Je weet dus precies waar je aan toe bent.

Maak je de route vanaf je computer, dan kun je de route opslaan met je Komoot-account waarna je de route kunt openen met de Komoot-app op je smartphone. De turn-by-turn spraaknavigatie vertelt je tijdens het fietsen precies welke kant je op moet fietsen. Extra fijn: ook zonder bereik is de route beschikbaar. Vergeet dan niet om ‘m op je telefoon te downloaden voordat je op de fiets stapt!

Komoot is overigens niet alleen voor fietsers, maar ook voor hikers, hardlopers en bergbeklimmers.


+ selectie van type fietser

+ selectie op conditieniveau

+ melding van type ondergrond

+/- app maakt zelf een route van begin naar eindpunt


Route.nl (of: Routiq)

Met maar liefst 150.000 routes in Nederland, België, Duitsland en Denemarken zit je met Route.nl wel goed. Ook Route.nl maakt gebruik van fietsknooppunten, maar je hoeft niet per se van punt naar punt te fietsen. Je kunt namelijk zowel de markeringen op de kaart aanklikken, maar ook een weg. Het selectiemenu aan de linkerzijde van je scherm maakt het je makkelijk een route samen te stellen die helemaal naar wens is. Wil je op de kaart zien waar de leuke afstappers zijn, waar je streekproducten kunt kopen of waar een fietscafé zit? Ben je opzoek naar een beklimming, wil je een dierenpark bezoeken, een fort of een bollenveld? Zoek een gebied op de kaart (provincie, streek of adres), markeer je vertrekpunt en selecteer de plekken die je wilt zien/bezoeken. Route.nl toont vervolgens op de kaart welke interessante bezienswaardigheden er te vinden zijn in jouw zoekgebied. Klik ze aan in de volgorde waarin je ze wilt bezoeken en Route.nl knoopt ze voor je aan elkaar. Vergeet daarvoor niet om aan te vinken of je een rondrit wilt maken of niet. Tevreden? Sla de route op, print hem of download ‘m als GPX-bestand.

De website is trouwens interactief: mis je bij jou in de buurt een leuke bezienswaardigheid? Geef je tip door en Route.nl voegt ‘m toe. Ook kun je foto’s uploaden als je een account hebt aangemaakt.

PS Route.nl verandert eind 2022 haar naam in Routiq.


+ kaarten van Nederland, België, Duitsland en Denemarken

+ fietsroute samenstellen via meer punten dan alleen knooppunten

+ tips voor interessante afstapplekken in fietsomgeving


ANWB Fietsrouteplanner

De fietsrouteplanner van de ANWB is een overzichtelijke routeplanner. Hij biedt minder functionaliteiten als de drie routeplanners die we hierboven noemden, maar daar staat tegenover dat-ie je snel een route toont van A naar B. Geef aan dat je een fietsroute wilt maken en wat het start- en eindpunt is. Personaliseer vervolgens de route door aan te vinken of je met een gewone of elektrische fiets op pad gaat, wat voor type route je prettig vindt (de kortste door bewoond gebied, eentje met minder oponthoud die meer over vrij liggende fietspaden loopt of een snelfietsroute). Je kunt zelfs aangeven op welke dag en op welk tijdstip je wilt fietsen. Bij de gegenereerde fietsroute staat vervolgens hoe lang je ongeveer aan het fietsen bent en wat de verwachte aankomsttijd is. Op de kaart verschijnt nu de te rijden route. Ben je nog op zoek naar een plek om te overnachten? Vink aan dat je wilt zien welke hotels en/of campings er langs de route liggen en kies er eentje uit. Voeg de locatie toe aan je originele route en kies voor ‘Herbereken route’. Het hotel of de camping wordt nu aan je route toegevoegd. En zo is jouw meerdaagse fietstocht in een handomdraai uitgestippeld.


+ overzichtelijk

+ keuze voor type route: kortste route, snelfietsroute, vrijliggende fietspaden

+ tips voor overnachtingsmogelijkheden langs de route

+/- beperkte functionaliteiten

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Fiets Verkopen?

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands