De beste fietsaccessoires

Daar staat-ie dan: je nieuwe fiets. Of hij nou hagelsteen nieuw uit de showroom van de fietsenmaker komt of dat je hem zesdehands van een vriend of via via hebt gekregen maakt niet uit. Het is de hoogste tijd om hem je eigen te maken. En hoe kan dat nou beter dan met een paar klinkende accessoires die van een fiets jouw fiets maken. In dit blog delen we de beste, leukste en tofste fietsaccessoires met je.


Met stip op nummer 1: fietstassen, fietsmanden en fietskratten

In de meeste gevallen zeul je het een en ander met je mee tijdens je fietstochtjes. Je laptop, de boodschappen of een thermosfles koffie en een plaid. Om te voorkomen dat je verandert in een soort pakezel is een fietstas, fietsmand of fietskrat aan te raden. Die zijn er in zoveel kleuren en maten dat er altijd wel eentje tussen zit die bij je past. Zakelijk eenvoudig, uitnodigend sportief of gezellig kleurrijk. Maar afgezien van de looks zijn de eigenschappen ervan natuurlijk het meest bepalend bij de aankoop. Enkele tips in willekeurige volgorde:


¨ Check de mate van stevigheid, stootvastheid en waterbestendigheid, zeker als je kwetsbare zaken vervoert zoals je laptop. Neem je minder spannende dingen met je mee, maar wil je wel enige bescherming tegen de regen, dan kun je sommige fietskratten en manden afdekken met een hoes.

¨ Stem de grootte van je fietstas, -mand of -krat af op de gemiddelde hoeveelheid bagage die je ermee gaat vervoeren.

¨ Wil je een dubbele fietstas: controleer de breedte van je bagagedrager. Vergis je niet, er zijn enorme verschillen tussen bagagedragers dus niet elke fietstas past op elke fiets.

¨ Met zogenaamde ‘afpakfietstassen’ trek je in één soepele beweging de fietstas van je bagagedrager. Datzelfde geldt voor fietsmanden met een stuurhaak. Zo hoef je niet alsnog te sjouwen met je bagage én hou je gelijk je tas en mand in het oog.

¨ Gaat je voorkeur uit naar een fietskrat? Denk eraan dat je goed de balans moet kunnen houden met een volgeladen fiets. Fietskratten zijn gemaakt van hout, kunststof of riet. Houten kratten zijn zwaarder dan rieten exemplaren. Kunststof fietskratten zijn het lichtst.


Super handig: een fietscomputer

Met een houder voor je telefoon kom je tegenwoordig een heel eind. Maar als jij zo iemand bent die graag weet wat je hartslag en gemiddelde snelheid is, die elk weekend nieuwe routes wil inladen en die tijdens het fietsen trainingsschema’s wil volgen, dan heb je meer aan een fietscomputer. Een fietscomputer registreert nauwgezet al je inspanningen, leidt je moeiteloos door gebieden waar je nog nooit bent geweest en beschikt over een accu die een lange, lange fietsdag meegaat.


Onmisbaar op elke fiets: een fietsslot

Een fietsendief die het op jouw fiets gemunt heeft? Dat kun je niet hebben natuurlijk. Gelukkig heb jij je fiets op slot gezet. Let erop dat je fietsslot goedgekeurd is door Stichting ART. ART laat verschillende testen los op sloten om te bepalen hoe diefstalbestendig ze zijn. Hoe meer sterren ze een slot geven, hoe veiliger het is. Ben je erg gehecht aan je fiets, dan zou je ervoor kunnen kiezen een tweede (ketting)slot aan te schaffen. Sommige verzekeringen eisen dat zelfs van je.


Het oog (en je oor) wil ook wat

Een fietsbel is een fietsbel zeg je? Dan heb je wat in te halen. Het Australische Knog Oi kwam als eerste aanbieder op de markt met fietsbellen in de vorm van een ring. Inmiddels zijn er ook veel merkloze varianten verkrijgbaar. Geen wonder, want ze zijn mooi smal en nemen daardoor op je stuur geen overbodige ruimte in beslag. De mooiigheid doet bovendien geen afbreuk aan de werking van de bel. Die is klinkend en hoor je al van verre.

Hou je toch meer van de goeie ouwe ronde fietsbel: ook dan hoef je je niet te conformeren aan de grijze massa. Ze variëren van classy goud/zilverkleurig tot uitbundig bont en vurig rood. En van ultraklein (3,5 cm) tot fietsbellen met een doorsnede van wel 8 cm.


Kies voor meer veiligheid: reflect yourself

Natuurlijk is de verlichting op je fiets tip-top in orde. Wil je geen risico nemen? Reflecterende armbanden en lichtgevende armbanden vergroten je veiligheid. Datzelfde geldt voor reflectoren die je vastmaakt aan de spaken van je fiets en een reflecterend hesje.


Met een fietshoes bescherm je je fiets tegen weersinvloeden

Zonlicht, hagel of sneeuw en geen schuur of fietsenhok om je fiets te stallen? Laat maar komen dat Nederlandse (of vakantie-)weer, want jij hebt je fiets met een fietshoes goed beschermd tegen alle mogelijke weersinvloeden. Er zijn fietshoezen voor één, twee of zelfs drie fietsen, fietshoezen die gemaakt zijn voor een bepaald merk en universele hoezen. Let vooral op de waterbestendigheid, het gemak waarmee je de hoes om je fiets doet en de stevigheid van het materiaal. Ook fijn: een bijpassende tas waar je de beschermhoes in opbergt als je hem niet gebruikt.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Fiets Verkopen?

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands