De Tour de France achterna: fietsen in Denemarken

Vijf steden, drie etappes en wielergekte all over the place. We zijn in Denemarken!

Denemarken is het land waar dit jaar de grand Départ van de Tour de France begint. Christian Prudhomme, algemeen directeur van de Tour de France is erg te spreken over deze keuze. De twee zijn een perfecte match, vindt hij: ‘een van de beste fietslanden ter wereld verwelkomt de grootste wielerwedstrijd ter wereld’. In Kopenhagen, Roskilde, Nyborg, Vejle en Sønderborg trekken ze 394 kilometer lang alles uit de kast om de Tour de France 2022 tot een onvergetelijke editie te maken.


Kopenhagen: ’s werelds fietsvriendelijkste stad

Voor de fietsliefhebber die zijn blik nog niet eerder naar het noorden richtte, is Denemarken een interessante ontdekking. Wist je dat Kopenhagen erg in trek is bij Nederlanders? Wij zijn een fietsgraag volkje en uit een onderzoek van het Nederlandse Baja Bikes onder bijna vijftigduizend Nederlanders blijkt dat we maar wat graag rondpeddelen in deze Scandinavische hoofdstad. De 350 km aan fietspaden liggen wat hoger dan de weg en zijn daardoor erg veilig.

Ook de organisatie van de Tour de France had geen moeite om een leuke route in elkaar te draaien in Kopenhagen. De 13 kilometer lange tijdrit voert langs paleis Amalienborg, gaat over de Dronning Louise-brug en doet uiteraard het welbekende beeld van de zeemeermin, de haven en de Christians Brygge aan. Voor wie inspiratie zoekt voor een dagje biken in Kopenhagen kan dus simpelweg de Tour de France-route volgen. En in tegenstelling tot de profs kun je daar lekker alle tijd voor nemen.


Van Roskilde naar Nyborg

Na de tijdrit in Kopenhagen zijn de spieren opgewarmd en wordt vanuit Roskilde koers gezet naar Nyborg. De rit van vandaag houdt na de start vanaf de kathedraal in het centrum van Roskilde vooral de waterlijn aan. In de 199 kilometers die tijdens deze tweede etappe op het programma staan, krijgen de wielrenners te maken met drie klimmetjes vlak achter elkaar en met de Grote Beltbrug als afsluiter. De Grote Beltbrug is een imposante hangbrug van 18 kilometer die het eiland Seeland – waar Roskilde op ligt – verbindt met het eiland Funen waar het eindpunt van deze etappe zich bevindt: Nyborg. Hoe je tegen dat vlakke, rechte stuk over de brug aankijkt, wordt grotendeels bepaald door de wind…

Tip: wil je vanaf Kopenhagen fietsend naar Roskilde? Tijdens de Tour de France werd een nieuwe fietssnelweg geopend die je in een kleine 32 kilometer lange, rechte streep van Kopenhagen naar Roskilde brengt. Als recreatieve fietser is er vervolgens geen enkele noodzaak om Roskilde snel te verlaten. Bezoek het Ledreborg Park, het Vikingschipmuseum of struin eerst een dagje rond door de charmante binnenstad. Datzelfde geldt voor het eindpunt van deze etappe. Funen is een walhalla voor zowel recreatieve fietsers als ervaren fietsers. Met maar liefst 1200 kilometers aan trails is er altijd wel een route naar wens te vinden langs de kust en/of slingerend door het landschap langs historische kastelen en pittoreske stadjes.


Vejle – Sønderborg

Voor de derde en laatste etappe in Denemarken steken we wederom het water over: van Funen naar Jutland. Op het programma staan 182 kilometers langs de oostkust. De start vindt plaats in Vejle en loopt via  het iets noordelijker gelegen Jelling naar Christiansfeld om tot slot te eindigen in de kustplaats Sønderborg. Wil je deze etappe zelf fietsen? Hou er dan rekening mee dat de officiële wielerroute drie klimmetjes bevat. Je fietst over de Côte de Koldingvej, de Côte de Hejlsmindestrand en de Côte de Genner Strand. Als je je beenspieren niet te veel wilt belasten, dan verdeel je de route in twee, drie of meer etappes. Bezoek ondertussen de Vikingrunenstenen bij Jelling, de Moravische nederzettingen bij Christiansfeld en blijf na je finish in Sønderborg nog even plakken. De omgeving is afwisselend genoeg met haar kliffen, zand- en kiezelstranden en prachtige beukenbossen. Overigens kun je ook prima afwijken van de Tour de France-route. Je ontdekt in dit deel van Denemarken tal van uitgezette fietsroutes.


Hav det sjovt (veel plezier)!

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Fiets Verkopen?

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands