Een fiets kopen met 40% korting? Maak gebruik van het Fietsplan

Een nieuwe fiets kopen met 40% korting? Dat klinkt als een goeie deal. Goede fietsen zijn aardig aan de prijs en een elektrische fiets of speed pedelec neemt helemaal een flinke hap uit je budget. Waar je die korting vindt? Bij het Nationale Fietsplan (NFP). Ja, dat bestaat nog steeds alleen heet het nu anders: de Werkkostenregeling. Er is ook iets nieuws dat – enigszins verwarrend – het Nieuwe Fietsplan heet. Je koopt dan geen fiets, maar least er één via je werkgever. In dit artikel ontdek je hoe het zit.


Het fietsplan anno 2022: vitaal, duurzaam en kostenbesparend

Optie 1: de Werkkostenregeling

Binnen de Werkkostenregeling kunnen werknemers via hun werkgever een fiets aanschaffen met een aantrekkelijk belastingvoordeel. Dat werkt als volgt. Je werkgever betaalt je fiets. Jij als werknemer betaalt je werkgever terug van je brutosalaris. Stel dat de fiets €1500,- kost, dan ontvang je bij de eerstvolgende uitkering van je salaris €1500,- minder brutoloon. Tot zover is er nog geen sprake van voordeel. Maar omdat jouw brutosalaris tijdelijk lager is, betaal je minder inkomstenbelasting. Dat scheelt je gemiddeld zo’n 40% van de aanschafprijs. In dit prijsvoorbeeld is je voordeel €1500,- x 40% = €600,-. Onderaan de streep kost die spiksplinternieuwe fiets je dus geen €1500, maar €900,-. Informeer wel goed bij je werkgever welke regels hij hanteert. Wat is het maximale aankoopbedrag? Mag je ook een fiets kopen die duurder is en – zo ja – hoe werkt de terugbetaling dan? Welke opties heb je voor de terugbetaling? Is dat alleen via het brutoloon of kan dat ook met overuren of vakantiedagen?


Optie 2: het Nieuwe Fietsplan

Naast de Werkkostenregeling is er nog een manier om via je werkgever aan een fiets te komen: het Nieuwe Fietsplan. Bij beide regelingen mag je de fiets onbeperkt gebruiken voor privéritjes, maar daarmee houden de overeenkomsten wel op. Bij het Nieuwe Fietsplan betaal je je werkgever per maand 7% bijtelling over de consumentenadviesprijs van de fiets. Ondertussen blijft de fiets eigendom van je werkgever. Dat heeft twee voordelen: al voor een klein bedrag heb jij een mooie nieuwe fiets in je schuur staan, en eventuele kosten voor verzekering, onderhoud en reparatie liggen op het bordje van je werkgever. En heb je een werkgever die het fietsen echt wil stimuleren, dan kan het zomaar zo zijn dat hij de bijtelling vergoedt. Een nadeel van deze constructie is dat de regeling waarschijnlijk ten koste gaat van je kilometervergoeding; vaak zo’n €100 tot €200 per maand. Kortom: informeer goed welke regels jouw werkgever hanteert en maak een rekensommetje of laat die maken door de administratie. Tip: kijk ook naar de wat langere termijn. Het Nieuwe Fietsplan is waarschijnlijk in eerste instantie de meest voordele keus, maar het kan best zijn dat je na anderhalf jaar goedkoper uit bent als je een fiets aanschaft via de Werkkostenregeling.


Voordelen voor werkgevers

ü Een fiets van de zaak – via de Werkkostenregeling of via het Nieuwe Fietsplan – is een gewaardeerd onderdeel van het secundaire arbeidsvoorwaardenpakket. Je medewerkers zullen je dankbaar zijn.

ü Met een fiets van de zaak draag je bij aan de vitaliteit van je werknemers.

ü Hoe meer werknemers voortaan de auto laten staan en de fiets pakken, hoe meer je als organisatie bijdraagt aan een duurzame samenleving.


Voordelen voor werknemers

- Bij elke andere aanbieding met 40% korting moet je je achter de oren krabben of het wel klopt. De Werkkostenregeling is 100% betrouwbaar.
- Via het Nieuwe Fietsplan hoef je niet eerst te sparen om die gave elektrische fiets aan te schaffen.
- Alle merken en soorten fietsen doen mee.
- Dagelijks bewegen hoort bij een gezonde levensstijl.
- Elke dag dat je de auto laat staan, draag je bij aan een duurzame samenleving.
- Binnen de Werkkostenregeling kun je vaak behalve de fiets ook de fietsverzekering en fietsaccessoires aanschaffen, zoals fietstassen en een regenpak. Ook hiervoor geldt het belastingvoordeel.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Fiets Verkopen?

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands