Fenomenale fietsvakanties in Europa

De Waalse Pijl, de Strade Bianche of de Ruta del Sol. Alleen al bij het horen van de namen van deze klassiekers krijg je zin je agenda leeg te vegen en op avontuur te gaan. Niet zozeer om honderden kilometers op één dag af te leggen, maar om nieuwe landschappen te doorkruisen, andere geuren op te snuiven, vreemde talen te horen en de tijd aan jezelf te hebben. Verbreed je horizon en ga op fietsvakantie door het fenomenale natuurschoon van Europa. Onderstaande vier suggesties kunnen zó op je bucketlist.


Frankrijk, 8 dagen door Bretagne

Frankrijk is de meest favoriete vakantiebestemming van Nederlanders. Maar waar de gemiddelde vakantieganger ingespannen over zijn stuur gebogen probeert de juiste afslag te nemen op de Boulevard Périphérique in hartje Parijs, sla jij op je fiets lekker rechtsaf richting de kust van het sfeervolle Bretagne. Ga volledig georganiseerd of laat je inspireren door de verschillende fietsroutes die online te vinden zijn en stippel je eigen route uit. Bretagne verrast je hoe dan ook met groene heuvels en fantastische uitzichten op zee. Bezoek de Abbaye de Mont-Saint-Michel; stap 50 km noordelijker in Granville op de ferry en beland in zo’n 5 kwartier op bloemeneiland Jersey. Keer een of twee dagen later terug naar het vaste land door vanaf dit Kanaaleiland met de ferry naar Saint-Malo te varen. En vergeet vooral niet het gezellige stadje Dinan te bezoeken. Deze tocht, met grote stukken langs de zilte zee én door het binnenland, voert je langs tal van Bretonse visrestaurantjes en zonsondergangen, afgewisseld met (soms pittige) klimmetjes door het glooiende binnenland. Dat is pas vakantie.


Duitsland, fietsen langs de Moezel

248 kilometer langs wijngaarden, oude burchten en vele vakwerkhuizen? Tijdens je fietstocht langs de Moezel verveel je je geen seconde. Het Moezelfietspad is grotendeels vlak en daardoor ook voor de gemiddelde Nederlandse fietser goed te doen. The Mosel Cycling Path loopt van Perl, gelegen op de grens van Duitsland/Frankrijk/Luxemburg naar de monding van de Moezel in Koblenz. Langs de route vind je moeiteloos een slaapplek bij een van de 130 Bed+Bike-hosts zodat je de volgende dag heerlijk uitgerust aan je volgende etappe begint. Gute Morgen!


Italië, op naar Verona

Italië scoort hoog als fietsvakantieland dankzij haar vele fietspaden en fietsroutes. De ANWB heeft een prachtige route voor je klaarstaan die je meeneemt langs de bedding van de rivier Adige helemaal tot aan Verona. De route andersom rijden kan uiteraard ook, maar voor het meeste fietsgemak kies je Verona als eindpunt en niet als vertrekpunt. Het scheelt je een boel klimwerk en dat betekent op z’n minst één ding: je houdt energie over om volop te genieten van robuuste kastelen en ontelbare boomgaarden vol appelbomen en wijnranken. Dompel je onder in la dolce vita  en dwaal rond in Merano, Bolzano en Trento. Voor degenen die nog wat energie overhebben: voeg een ‘kleine’ omweg toe aan je fietsroute en beklim de 287 meter hoge Passo San Giovanni, waarna je afdaalt naar het Gardameer voor een verfrissende duik. De hele route is bewegwijzerd en bovendien terug te vinden op internet.

Engeland, one way-route Cornwall

Cornwall is een verrassende fietsbestemming. De warme Golfstroom zorgt voor tropische taferelen en palmen en witte stranden worden hier moeiteloos afgewisseld met onherbergzaam gebied. Omdat de kustlijn hier en daar onderbroken wordt door een riviermonding, is het handig om af en toe een pontje te pakken, maar eromheen rijden kan natuurlijk ook. Let op: wel links fietsen hier! 

Op de website van Visit Britain vind je alle informatie die je nodig hebt voor het uitstippelen van jouw ideale fietsvakantieroute. Een goed beginpunt is Plymouth. Hier kom je door de trein te pakken van Amsterdam naar Londen en van Londen naar Plymouth. Daar aangekomen fiets je eerst in ongeveer twee uur naar het kustplaatsje Looe. Uitdagende hellingen betekenen een flinke oefening voor je kuiten, maar het uitzicht als je boven aankomt, is een mooie beloning. Een goed halfuur verderop ligt Polperro dat dankzij zijn witte huisjes en kronkelstraatjes het meest gefotografeerde plaatsje van Cornwall is. Of misschien komt het ook wel omdat het stadje erg in de smaak lag bij smokkelaars en piraten en dat prikkelt de fantasie. Bij Fowey pak je de ferry naar de overkant van de rivier. Langzaam maar zeker zak je steeds verder af naar het zuiden. Via Veryan en St Mawes eindig je ten slotte bij Lizard Point, het meest zuidelijke punt van Groot-Brittannië. Nog wat verder doorfietsen kan uiteraard ook. Vanaf het westelijker gelegen Penzance zijn de prachtige kustplaatjes als Porthcurno en Sint Ives binnen handbereik en eenmaal daar... Tsja, in Cornwall eindigt je vakantie nooit.Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Fiets Verkopen?

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands