Fietsendrager nodig? Hang je fiets (niet) aan de haak

Je bent er uit: je wilt er vaker op uit met de fiets. Nu nog op zoek naar een goede fietsendrager. Maar waar te beginnen? Geen paniek; wij hebben het voor je uitgezocht! Aan het einde van dit artikel weet jij waar op te letten bij het uitzoeken van een fietsendrager. Voordat je naar de (online) winkel fietst, raden we je aan om eerst een aantal dingen voor jezelf op een rijtje te zetten. Te starten met een keuze uit de verschillende types fietsendragers. In dit blog ontdek je voor elk type de pluspunten en de aandachtspunten.

 

Fietsendrager voor op de trekhaak

Een fietsendrager voor op de trekhaak is duurder dan een fietsendrager zonder trekhaak, maar scoort punten op het punt van gemak qua bevestiging. Een ander pluspunt is het draagvermogen; dit ligt vaak veel hoger dan dat van een fietsendrager voor op de achterklep of eentje voor op het dak. Zeker goed om te weten wanneer je zoekt naar een geschikte fietsendrager voor het vervoeren van je e-bike.

Fietsendrager voor op de achterklep

Gevalletje geen trekhaak op de auto? Ook dan kun je je fiets vervoeren! Namelijk door middel van een fietsendrager voor op de achterklep. Deze fietsendragers zijn een stuk goedkoper, maar wel alleen geschikt om lichte fietsen mee te vervoeren. Een mountainbike, racefiets of kinderfiets moet lukken, maar een e-bike kun je beter veilig op de grond laten staan. Check voor aankoop even of het model fietsendrager geschikt is voor jouw auto.

 

Fietsendrager voor op het dak

Ook voor de fietsendrager voor op het dak geldt dat je geen zware fietsen als een e-bike kunt vervoeren. Maar voor de weggebruikers zonder trekhaak en de wens een lichte fiets te vervoeren, is de dak-drager zeker het overwegen waard. Met deze drager kun je namelijk te allen tijde bij je bagage in de kofferbak en dit type fietsendrager is ook budget-proof. Punten van aandacht zijn onder andere het feit dat een dak-drager veel wind vangt en je hierdoor een hoger brandstofverbruik hebt en mogelijk ook geluidsoverlast. Daarnaast is ook de hoogte van je auto goed om in je achterhoofd te houden wanneer je tunnels of parkeergarages in rijdt.

Fietsendragers voor elektrische auto´s

Rijd je elektrisch? Als je auto is geleverd met een trekhaak (via de fabrikant dus), dan kun je daar een fietsendrager op bevestigen. Kun je via de fabrikant geen trekhaak krijgen? Geen paniek! Het Nederlandse bedrijf Brink heeft hier een oplossing op bedacht, namelijk de RMC fietsendragerhaak. Voldoet enkel om een fietsendrager op te plaatsen. Wel even goed kijken (hier) of de fietsendrager op een RMC fietsendragerhaak past.

 

Nu je een keuze hebt gemaakt welk type fietsendrager op jouw auto past, hebben we nog twee aandachtspunten voor je.

 

Gewicht van je fiets

Ik ga op vakantie en neem mee … mijn fiets! Het gewicht van je fiets bepaalt het maximale gewicht van je fietsendrager. We leggen het even uit: het maximale gewicht dat je trekhaak kan dragen (ook wel de maximale kogeldruk van je auto genoemd) is een gewicht dat te vinden is in het instructieboekje van je auto. Hier moet je het gewicht van de fietsendrager (te vinden in de handleiding) van aftrekken. Het gewicht wat uit deze aftreksom overblijft, is het maximale gewicht van de fiets(en) die je wilt vervoeren. Op deze manier kun je uitrekenen wat je qua gewicht van de fiets(en) zou kunnen vervoeren met een fietsendrager. En dus ook in welke gewichtsklasse je kunt zoeken wat betreft een fietsendrager.

 

Breedte van de banden

En dan nog even dit. Hoe breed zijn de banden van je fiets? Vervolgens: passen deze in de goot van de fietsendrager? Door dit te checken, weet je zeker dat je fiets op de fietsendrager blijft staan bij het rijden over hobbelige wegen. In de regel hebben elektrische fietsen bredere banden dan racefietsen.  

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Fiets Verkopen?

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands