Fietslease voor particulieren, werknemers en zzp’ers

Fietslease wint snel aan populariteit. Dat is deels te danken aan de opkomst van de elektrische fiets. Voor de meeste mensen is de aanschaf van een elektrische fiets namelijk nogal voelbaar in de portemonnee. Kies je voor fietslease, dan hoef je dat aanschafbedrag niet in één keer op te hoesten om toch lekker te genieten van een gloednieuwe fiets. Dat klinkt ideaal, nietwaar! Het mooie is dat je tegenwoordig ook als particulier en zzp’er gebruik kunt maken van fietslease. Alle typen fietsen komen hiervoor in aanmerking: elektrische fietsen, bakfietsen, stadsfietsen, racefietsen, speed pedelecs en MTB’s. We zetten in dit blog alles even voor je op een rijtje.


Fietslease voor particulieren

Je hoort regelmatig dat werknemers een fiets leasen via hun werkgever. Maar je kunt als particulier ook zelfstandig een fiets leasen. Steeds meer bedrijven en organisaties bieden particuliere fietslease aan: van fietsdealers en leaseorganisaties tot dienstverleners als de ANWB en onafhankelijke platforms als de Consumentenbond. Grofweg gelden vrijwel overal dezelfde regels:

ü Je betaalt een vast maandbedrag.

ü Je krijgt hiervoor een spiksplinternieuwe (elektrische) fiets.

ü Het maandbedrag is inclusief verzekering, onderhoud en reparatie.

ü De looptijd van het leasecontract varieert van 3-4 jaar.


Het grootste verschil tussen al deze partijen zit ‘m in de prijs en het fietsenaanbod. Daarnaast onderscheiden sommige partijen zich door aanvullende diensten in het maandbedrag op te nemen. Denk aan pechhulp, de mogelijkheid om je contract tussentijds op te zeggen bij bepaalde gebeurtenissen (zoals een scheiding) of het wegnemen van het eigen risico bij diefstal. Let daarnaast goed op de voorwaarden voor reparatie, onderhoud en de verzekering. Over het algemeen geeft de hoogte van het maandbedrag je een aardig goed idee van hoe gunstig ze voor je zijn. Aan jou de keus hoeveel die extra zekerheid en gemak je waard is.

Twijfel je nog tussen een fiets leasen of kopen? Een groot voordeel van private lease ten opzichte van een fiets kopen is dat de fietsen direct leverbaar zijn en je behoorlijk zorgeloos van je fiets gebruik kunt maken. Gaat er een onderdeel kapot of is je fiets verdwenen na je lunchpauze? Eén belletje naar de leasemaatschappij volstaat. Daar staat tegenover dat niet elk fietsmerk en elk model beschikbaar is voor lease. De fiets is en wordt bovendien nooit van jou, maar blijft het eigendom van de leaseorganisatie.


Fietslease voor werknemers

Zakelijk een fiets leasen kan natuurlijk ook als je werkgever fietslease heeft opgenomen in het secundaire voorwaardenpakket. Bij zakelijke fietslease betaal je eveneens een vast, maandelijks bedrag, maar dan aan je werkgever. In ruil daarvoor heb jij een nieuwe fiets inclusief verzekeringen, onderhoud en hulp bij pech. Het gunstige van zakelijke fietslease is dat je dit maandelijkse bedrag van je brutosalaris (bruto bonus of bruto eindejaarspremie) betaalt. Dit levert je een fiscaal voordeel op van enkele tientjes per maand.


Fietslease voor zzp’ers

Sinds 1 januari 2020 kun je als zzp’er ook gebruik maken van zakelijke fietslease. Daar zit wel een strikte voorwaarde aan: je moet de fiets voor minstens 10% gebruiken voor werkfietsverkeer. Als zzp’er bestaat het fietsleasecontract uit dezelfde bestanddelen als bij private lease: een nieuwe fiets inclusief onderhoud, verzekering en reparatie. Je betaalt hiervoor een bijtelling van 7% van de adviesprijs van de fiets. De aanschafprijs betaal je in eerste instantie zelf, maar mag je aftrekken van de winst met een jaarlijkse afschrijving. Ook de kosten voor onderhoud, reparatie en verzekering mag je aftrekken, maar dan als voorbelasting. Ga je de fiets ook privé gebruiken? Dan dien je dit btw-technisch wel te compenseren. Hoe dit precies zit, is te lezen op de website van de belastingdienst. Of vraag het je boekhouder. Dat scheelt je een boel napluiswerk en kopzorgen. En in die tijd kan je ook lekker een rondje door het bos, de duinen, over de dijk of langs het kanaal fietsen.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Fiets Verkopen?

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands