Fietsremmen afstellen; zo zorg je eigenhandig voor een veilige remweg

We hoeven je natuurlijk niet te vertellen dat goed werkende remmen essentieel zijn voor een veilige fietsbeleving. Met goede remmen kun je namelijk gedoseerd remmen: zo krachtig of rustig als je wilt. Onze tip is daarom om je remkabels regelmatig te controleren en bij knikjes en/of scheurtjes een afspraak bij de fietsenmaker te maken. Sowieso is het wijs om eens in de twee jaar de remkabels te laten vervangen; ook dit is verstandig om door een fietsenmaker te laten doen. Wat je wel zelf thuis kunt en regelmatig moet doen is het afstellen van je remmen. Dat gaat bij handremmen net iets anders dan bij rollerbrake- of trommelremmen. Hoe je dit moet doen, lopen we even met je door, zodat jij straks weer veilig de weg op kunt!


Handremmen afstellen

Start door te checken hoe ver je je handrem kunt indrukken. Kan dit bijna tot aan het handvat? Dan is het hoog tijd om je handrem opnieuw af te stellen. Tussen de remkabel en het handvat vind je een schroef: de stelschroef (net als een vleugelmoer kun je deze met je hand los draaien). Hier moet je wezen. Ga aan de kant van het voorwiel staan, met je gezicht naar de fiets. Start met het linker handvat en herhaal de volgende stappen hierna bij het rechter handvat.

1. Trek de remkabel iets naar je toe met je rechterhand.

2. Draai met je linkerhand de voorste schroef (de stelbus) ‘open’, dus naar je toe.

3. Vervolgens draai je de achterste schroef (de borgmoer) vast, dus richting het handvat.

4. Hierna controleer je of de remkabel nu op de juiste spanning staat. Een handige richtlijn om aan te houden is om zo’n 4 centimeter ruimte te laten tussen de rem en het handvat wanneer je de rem ingeknepen houdt.


Rollerbrake-/trommelrem bijstellen

Het type rollerbrake-rem, ook wel trommelrem genoemd, vind je op bijna alle stadsfietsen en op veel elektrische fietsen. Een rollerbrake-rem kun je zelf bijstellen. Ga daarvoor links naast het achterwiel zitten.

1. Uit je gereedschapskist heb je ringsteeksleutel nummer 10 nodig. Draai de borgmoer iets los met de ringsteeksleutel; dus iets van je af, naar rechts.

2. Draai vervolgens handmatig de stelschroef naar buiten, ook van je af, naar rechts dus, tot de remkabel weer op de juiste spanning staat.

3. Hierna draai je de borgmoer weer vast (naar links) met de ringsteeksleutel; deze beweeg je naar je toe. Voilà, je hebt eigenhandig je rollerbrake-rem bijgesteld.

Piepende remmen

Zit je met een gevalletje piepende remmen? Ook dit kun je zelfstandig oplossen. Hiervoor heb je rollerbrake-vet nodig. Neem weer plaats links naast het achterwiel.

1. Draai het kleine zwarte dopje van de rollerbrake open en bewaar deze op een zichtbare plek.

2. Spuit wat van het rollerbrake-vet in het gaatje dat nu zichtbaar geopend is.

3. Hierna rem je een aantal keer krachtig met je fiets.

Ook weer opgelost! (Vergeet niet nog even het zwarte dopje terug te plaatsen op de rollerbrake.)

Lukt het afstellen van je remkabels niet nadat je zowel je handremmen als je trommelremmen hebt bijgesteld? Dan zijn de stalen binnenkabels in de remkabels wellicht aan vervanging toe. Dit onderhoud laat je het best uitvoeren door een fietsenmaker.


Remblokjes afstellen

Remblokjes zijn een essentieel onderdeel bij zowel (hydraulische) schijfremmen als velgremmen; tijdens het remmen drukt het remblokje tegen de remschijf of velg. Groot onderhoud aan schijfremmen en velgremmen kun je het best laten uitvoeren door een fietsenmaker. Maar klein onderhoud zoals het vervangen van versleten remblokjes is een klus die je zelf kunt uitvoeren.

1. Ga rechts naast je fiets staan, ter hoogte van het remblok op je achterwiel.

2. Draai het remblokje iets los.

3. Vervolgens plaats je een dun object, zoals een pasje, tussen het remblokje en de fietsband.

4. Knijp vervolgens de handrem in met je ene hand en met je andere hand draai je het remblokje weer vast.

Klaar? Nu kun je weer veilig je fiets op!

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Fiets Verkopen?

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands