Met de fiets eilandhoppen over de Waddeneilanden

Dat Nederland wonderschoon is, bewijst het Waddengebied met haar zoutmoerassen, getijdengeulen, zeegrasweiden en mosselbanken. De Wadden zijn daarnaast voor tien tot twaalf miljoen vogels dé plek waar ze jaarlijks neerstrijken om te broeden en te overwinteren. En voor de gewone en de grijze zeehond en de bruinvis is het zelfs de vaste leefomgeving. De Wadden staat niet voor niets op de Werelderfgoedlijst en hoe kun je die beter ontdekken dan met de fiets, met de zon op je gezicht over land én over water. Op de eilanden leidt een ogenschijnlijk eindeloze slinger van schelpenpaadjes je door bos en duin. De ene keer met uitzicht op de Noordzee, de andere keer kom je uit op de dijk waar je verrast wordt door een drooggevallen wad. Je hoeft je bovendien niet te beperken tot één eiland. Ga eilandhoppen over de Waddeneilanden en laat je reistempo volledig bepalen door weer, wind en getij. Go with the flow en ervaar met al je zintuigen hoe bijzonder dit stukje Nederland eigenlijk is.


Den Helder - Texel

Met zijn 163 km2 is Texel veruit het grootste Waddeneiland. Je kunt hier dan ook met gemak twee overnachtingen boeken als het je niet alleen te doen is om het eilandhoppen, maar ook daadwerkelijk het eiland wil verkennen. Bezoek de witte stranden aan de noordzijde van Texel en duik aan het eind van de dag in een van de vele strandtentjes om de zon in zee te zien zakken. Beklim de vuurtoren voor een magnifiek uitzicht of bezoek het unieke natuurgebied De Slufter. Texel telt 140 kilometer fietspad, dus er zijn mogelijkheden genoeg.

Je bereikt Texel vanuit Den Helder met de veerboot van TESO. De overtocht neemt slechts 20 minuten in beslag, dus je bent er zo. Een plek reserveren op de boot kan niet, maar de veerboot vaart ieder uur van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Op drukke dagen zet TESO eenvoudigweg extra boten in zodat de kans klein is dat je een uur moet wachten op de volgende boot.

 

Van Texel naar Vlieland

We verlaten Texel voor een verblijf op het autoluwe Vlieland. Vlieland is een flink stuk kleiner dan Texel, slechts 36 km2. Het past goed bij de manier waarop je de overtocht maakt, namelijk met Waddenveer De Vriendschap, een even charmant als avontuurlijk passagiersscheepje waarop ook plek is voor je fiets. De Vriendschap vaart af vanaf een houten steiger op het strand. Via het Eijerlandse Gat vaar je op dinsdagen in anderhalf uur naar de haven van Vlieland, op andere dagen duurt de tocht slechts 30 minuten. Je wordt dan afgezet op de Vliehors, ook wel de Sahara van het Noorden genoemd. Het is de grootste zandvlakte van Noordwest-Europa. Hier staat de Vliehors Expres op je te wachten die jou en je fiets over het strand meeneemt naar Het Posthuys. Ook dit duurt een halfuur.

Vlieland is min of meer autovrij. Alleen eilandbewoners hebben een auto en alle vakantiegangers verplaatsen zich dus wandelend of op de fiets. Ga je in september, hou er dan rekening mee dat in die maand jaarlijks het meerdaagse muziekfestival Into the Great Wide Open plaatsvindt.


Van Vlieland naar Terschelling

Op naar het volgende eiland: Terschelling. Terschelling is ruim twee keer zo groot als Vlieland (87 km2) en staat bol van de activiteiten, georganiseerd én ongeorganiseerd. Trap een eind richting het Drenkelingenhuisje en loop het laatste stuk over het strand, ga krabbetjes vangen in de haven (met een knijper, een muntje en een stukje vlees) of ga lekker chillen bij het strand van West-Terschelling.

Je bereikt Terschelling in een halfuur met Rederij Doeksen die meerdere keren per week de overtocht maakt. Je vaart van haven naar haven. Er vaart ook een sneldienst die ruimte heeft voor je fiets.

Let op: ook dit eiland kent een jaarlijks terugkerend festival, Oerol. Oerol is een cultureel festival in juni met theater en muziek op de meest bijzondere locaties: in schuren, in het bos, op het strand of in een duinpan. Hou er rekening mee dat Terschelling dan anderhalve week overspoeld wordt door festivalgangers.


Van Terschelling naar Ameland

Met nog twee eilanden te gaan, is het tijd voor Ameland. Vanaf Terschelling kun je Ameland al goed zien liggen, de afstand is slechts 4 km. Toch neemt de overtocht meerdere uren in beslag. De MS Zeehond doet er zo’n 2,5 uur over, de MS Ameland een halfuur langer. Vertrekpunt is de haven van West-Terschelling. Vandaaruit vaar je via de zuidkust naar Nes op Ameland. De overtocht is alleen mogelijk bij hoogwater, dus de vaartijden variëren. Wie meer beleving wil, boekt een overtocht met een historische zeilklipper: de Willem Jacob of de Minerva. Omdat je bij deze zeilboten afhankelijk bent van de wind, varieert de duur van de overtocht. Let op: aan dit avontuur hangt een hoger prijskaartje.

Eenmaal aangekomen liggen er 59 vierkante kilometers op je te wachten. Fiets naar het Oerd voor een wandeling door dit leefgebied van grutto’s, wulpen en tureluurs. Ga wadlopen en verbaas je over het leven in de drooggevallen zeebodem. Of duik in een van de gezellige strandtentjes.


Van Ameland naar Schiermonnikoog

En dan ben je alweer toegekomen aan het laatste Waddeneiland: Schiermonnikoog. Dit eiland bereik je vanaf Ameland alleen in het hoogseizoen en de reistijd hangt af van het type boot, de dag en het tijdstip. Ook nu kun je kiezen voor robbenboot MS Ameland of voor een van de twee historische zeilklippers. Schiermonnikoog is net als Vlieland autoluw omdat toeristen hun auto niet mee mogen nemen naar het eiland. Je vindt hier 30 km aan fietspaden. De meestal onverharde fietspaden doorkruisen de duinen, het Nationale park en charmante dorpjes. Trap een Rondje Schier (12 km), ontdek al het natuurschoon met Natuurlijk Schiermonnikoog (19 km) of loop bij het VVV binnen voor een andere fietsroute.

 

Van Schiermonnikoog naar het vasteland

Rederij Wagenborg brengt je in slechts 50 minuten weer naar het vasteland. De veerdienst vaart meerdere keren per dag naar Lauwersoog, in Friesland. Eenmaal aangekomen ligt de rest van Nederland voor je open. Fiets je terug naar huis of naar het meest dichtbije treinstation? De keus is aan jou!


Overige tips

Overnachten op de eilanden doe je op campings, in hotels, op vakantieparken of in particuliere vakantiehuisjes. Boek wel bijtijds een overnachtingsplek, zeker als je niet wilt kamperen. Vakantie vieren op een van de Waddeneilanden is voor veel Nederlanders – en Duitsers – vaste prik en veel huisjes worden daardoor al een jaar van tevoren geboekt. 

Wij kozen voor een route van west naar oost, maar andersom reizen kan natuurlijk ook, net als de reis inkorten. Het is mogelijk alle TVTAS-eilanden in een week aan te doen, maar de duur van je reis is geheel aan jou. Helemaal flexibel ben je daar overigens niet in, want wat voor je overnachtingsplek geldt, gaat ook op voor de overtochten. Boek ze bijtijds om te voorkomen dat je voortijdig strandt. En wees alert op de vaartijden die per dag variëren vanwege de getijden.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Fiets Verkopen?

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands