Raleigh of RIH e-bike, welke past bij mij?

Fietsmerken Raleigh en RIH zijn wielersportliefhebbers niet onbekend. Beide fabrikanten zijn onlosmakelijk verbonden met racefietsen. Zo won Joop Zoetemelk in 1980 de Tour de France voor het TI-Raleigh-Creda team. Ook RIH ondersteunt al jarenlang teams en voorzag wereldkampioenen als Leontien van Moorsel en Ingrid Haringa van de winnende racefiets.  


Raleigh en RIH produceren tegenwoordig ook elektrische fietsen. Ben je op zoek naar de beste e-bike, maar twijfel je welk merk goed bij jou past? Ieder fietsmerk heeft unieke kenmerken. In dit artikel vertellen wij je over de geschiedenis en eigenschappen van Raleigh en RIH e-bikes. 

Historie Raleigh fietsen

Al in 1887 werd het fietsmerk Raleigh opgericht in het Britse Nottingham. Oprichter Frank Bowden ontdekte de gezondheidsvoordelen van fietsen en wilde zijn liefde voor dit vervoermiddel delen. 


Hoewel de auto steeds populairder werd, wist Raleigh in de jaren ‘20 marktleider te worden op het gebied van fietsen. Er werden op dat moment jaarlijks zo’n 100.000 rijwielen geproduceerd. Ruim 130 jaar later bevindt het hoofdkwartier zich nog steeds in Nottingham.


In de jaren ‘90 was Raleigh het eerste Britse merk dat fietsen met elektrische ondersteuning produceerde. In 2012 nam de Nederlandse Accell Group het fietsmerk over. Met meer dan 18 fietsmerken is Accell marktleider op het gebied van elektrische fietsen. 

Geschiedenis van RIH fietsen 

In 1921 richtten de Gebroeders Bustraan het merk RIH op in Amsterdam. De eerste RIH racefietsen waren een feit. Vaak wordt ten onrechte gedacht dat de naam een afkorting is voor Rijwiel Industrie Holland. De naam verwijst echter naar de hengst van Kara Ben Nemsi uit de boeken van Karl May en betekent: snel als de wind. 


Coen Verbekt is grondlegger van het uiteindelijke RIH-Cové. In 1947 werd in Venlo-Blerick een pand betrokken, waar vanaf 1952 gestart werd met de productie van fietsen. In 1973 werd Cové eigenaar van het fietsmerk RIH. De eerste elektrische RIH-fiets volgde in 2010. Het fietsmerk vierde inmiddels haar 100-jarig bestaan en blijft nog altijd innoveren. 

E-bikes van Raleigh

Fietsmerk Raleigh positioneert zich als producent van betaalbare kwaliteitsfietsen. Voor iedere smaak en ieder budget een fiets, dat lijkt het credo. Met een breed aanbod aan modellen elektrische fietsen, is het gemakkelijk om te verdwalen in het assortiment. Gelukkig helpt Raleigh je op weg. 


Zo adviseert Raleigh om allereerst te beslissen wat voor type fietser je bent. Gebruik je een e-bike voor woon-werkverkeer? Fiets je korte ritjes in de stad? Of ben je op zoek naar een elektrische mountainbike? Met een elektrische transportfiets wordt het gemakkelijk om de kinderen, boodschappen of andere items te vervoeren. 


Zo biedt Raleigh met elektrische fietsen, opvouwbare elektrische fietsen, mannen en vrouwen e-bikes en elektrische transportfietsen volop keuze. Daarnaast adviseert Raleigh om een e-bike te kiezen aan de hand van drie belangrijke onderdelen: de accu, motor en het frame. 

Raleigh e-bike accu en motor 

Alle Raleigh e-bikes zijn voorzien van een lithium-ion accu. Deze accu’s hebben een grote capaciteit en zijn licht van gewicht. De website van Raleigh voorziet je van een uitgebreide uitleg over de eigenschappen van de Raleigh accu’s. De verschillen tussen de actieradius, de motor en het vermogen van de diverse Bosch accu’s worden heel duidelijk weergegeven. 


Raleigh e-bikes worden gemaakt met zowel voorwielmotor, middenmotor als achterwielmotor. Een e-bike met voorwielmotor is de meest betaalbare optie. Achterwielmotoren geven het gevoel van een duwtje in de rug, dit wordt als comfortabel ervaren. Voor elektrische mountainbikes wordt juist een middenmotor aangeraden, vanwege de goede stabiliteit en balans. 

Elektrische fietsen van RIH 

Een klasse apart, dat is de slogan van RIH. In tegenstelling tot de meeste fietsmerken fabriceert RIH alle fietsen volledig in Nederland. Ook als dat betekent dat benodigde onderdelen misschien goedkoper te bestellen zijn bij andere producenten. Het ontwerp, de ontwikkeling, het testen: alles gebeurt vanuit Venlo. Iedere fiets wordt handmatig gelakt en geassembleerd. 


Zo staat RIH voor de allerhoogste kwaliteit. Het is uniek voor een elektrisch fietsmerk dat er zoveel in eigen beheer wordt ontwikkeld: de motor, de accu, de computer, het display, het frame. 


Als enige fietsfabrikant biedt RIH standaard maar liefst 3 jaar garantie op e-bikes. En die garantie geldt ook voor de accu en motor. Doordat RIH de service volledig zelf verleent, garandeert het topkwaliteit. 

Hoge kwaliteit van Nederlands fabrikaat

Het aanbod van elektrische fietsen van RIH is minder uitgebreid dan dat van Raleigh. Met vier modellen richt RIH zich heel bewust op hoogkwalitatieve e-bikes. De Movenda, X-Omega, Omega en Z-Omega e-bike hebben elk hun specifieke kenmerken, die je goed kunt vergelijken op de RIH website.


In de uitgebreide Consumentenbond test naar de beste e-bike merken behaalt RIH de tweede plaats met een 9,3. Een uitstekend rapportcijfer, dat aangeeft dat het merk de nagestreefde kwaliteit ook zeker waarmaakt. 

Raleigh of RIH e-bike kopen?

We hopen dat je na het lezen van dit artikel iets meer weet over de ontstaansgeschiedenis van Raleigh en RIH. En over de verschillen tussen de e-bikes van deze fietsmerken. Raleigh richt zich met een ruim aanbod elektrische fietsen in verschillende prijsklassen op een brede groep consumenten. Het oer-Hollandse RIH onderscheidt zich duidelijk met fietsen van hoge kwaliteit met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. 

Fiets verkopen? Meld je aan!

Heb je besloten welke nieuwe e-bike je gaat kopen? Dan is het tijd om je oude fiets te verkopen. Wij helpen je daar graag een handje bij. Meld je fiets aan, dan zorgen wij dat je een passend bod krijgt via ons uitgebreide netwerk van fietsendealers. Het enige dat jij hoeft te doen is de deal sluiten! Klik hier voor meer info. Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Fiets Verkopen?

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands