Sparta vs Koga: e-bike vergelijking

Wanneer je in de wereld van de e-bikes duikt, kan het je flink beginnen te duizelen. Niet alleen zijn er veel fietsmerken die elektrische fietsen produceren, maar sommige merken bieden dan ook nog eens tientallen modellen e-bikes aan. Hoe weet je welke e-bike het beste bij je past? 


In dit artikel vergelijken we Sparta en Koga e-bikes met elkaar. We vertellen je over de herkomst en unieke kenmerken van beide fietsmerken. Ook zetten we de belangrijkste series van de e-bike producenten op een rij.

Geschiedenis Sparta en Koga 

In 1917 werd fietsenfabriek Sparta opgericht. Bijna 75 jaar lang produceerde het Nederlandse merk rijwielen en motoren vanuit Apeldoorn. Sparta was de eerste fabrikant die de productie van elektrische fietsen grootschalig uitvoerde. Zo introduceerde het merk in 1998 de Sparta Pharos met een Yamaha elektrisch systeem. 


In 1999 werd Sparta overgenomen door de Friese Accell Group. Sindsdien vindt de fietsenproductie plaats vanuit Heerenveen. Merken als Batavus en Koga vallen ook onder de Accell Group. Deze fietsmerken gebruiken allemaal de Ion-technologie voor hun e-bikes. 


Koga werd in 1974 opgericht door Andries Gaastra, toenmalig verkoopdirecteur bij Batavus. Het bedrijf stelde zich als doel om een exclusieve lijn lichtgewicht fietsen te produceren. De productie van hoogkwalitatieve racefietsen werd later uitgebreid met toerfietsen, mountainbikes en hybride fietsen. Koga verwierf meerdere successen in de professionele wielersport met haar racefietsen. 

E-bikes Sparta

Als eerste grootschalige producent van elektrische fietsen, heeft Sparta bewezen innovatief te zijn. Met de nieuwste technologieën blijft het merk zichzelf en haar elektrische fietsen telkens opnieuw uitvinden. Met een breed assortiment biedt Sparta een passende elektrische fiets aan iedere gebruiker. 

E-bike series Sparta

De e-bikes van Sparta zijn onderverdeeld in verschillende series, ieder met zijn eigen specifieke kenmerken en eigenschappen. 

  • Sparta C-serie: de modellen e-bikes van deze serie zijn uitermate geschikt voor gebruik in de stad. Deze fietsen zijn zeer wendbaar, onderhoudsvrij en voorzien van een stoer design. 
  • Sparta D-serie: de ultieme e-bike voor langere afstanden en woon-werkverkeer. Op deze snelle en sportieve elektrische fietsen leg je dagelijks de rit van je huis naar werk af. 
  • Sparta A-serie: e-bikes uit de A-serie zijn geschikt voor comfortabele fietstochtjes. Er is veel variatie in deze modellen. Zo kun je bijvoorbeeld zelf kiezen uit een voorwielmotor, middenmotor of achterwielmotor. 
  • Speed pedelec: tot slot verkoopt Sparta ook speed pedelecs. Deze razendsnelle e-bikes halen snelheden van wel 45 kilometer per uur. 

E-bikes Koga

Koga beroept zich op premium kwaliteit en service. Het fietsenmerk richt zich duidelijk op de consument die meer wil betalen voor hoge kwaliteit. Alle fietsen worden ontworpen en met de hand in elkaar gezet in Nederland. 


Zo wordt iedere elektrische fiets zelfs met de hand geassembleerd door één monteur. Het vakmanschap van de monteurs is een belangrijke factor in het hoogwaardige productieproces van Koga e-bikes. 

Eigenschappen Koga elektrische fietsen

Koga maakt voor de elektrische fietsen gebruik van onderdelen van superieure kwaliteit. Voor de elektrische aandrijving heb je keuze uit de Shimano en Bosch aandrijving. Beide zijn ontzettend betrouwbaar en maken gebruik van de nieuwste technieken. 


Koga e-bikes zijn voorzien van een uitneembare accu, die centraal in het frame geplaatst is. Hierdoor profiteer je als fietser van de meeste stabiliteit en beste gewichtsverdeling. 


De brede banden zijn voorzien van een uitstekende lekbescherming. De geïntegreerde zadelpenklem vangt klappen bij oneffen terrein beter op dankzij de D-vorm. Met het Bosch Smart System houdt je jouw e-bike up-to-date en stel je deze helemaal naar wens in.

E-bike series Koga

Koga onderscheidt ook verschillende series met modellen e-bikes: de Pace, Vectro, E-Nova en E-Worldtraveller. De Pace is geschikt voor dagelijks woon-werkverkeer en heeft een sportief karakter. De E-Nova is de meest comfortabele e-bike, voorzien van de nieuwste technologie. De Vectro e-bike behoort tot de meest lichtgewicht elektrische fietsen. 

Prijs elektrische fiets Sparta vs Koga

Een belangrijk aspect in de vergelijking tussen de elektrische fietsen van Sparta en Koga is de prijs. De prijzen van Sparta variëren op dit moment ongeveer tussen de € 1900 en € 5000,-. Koga biedt geen elektrische fietsen aan voor minder dan € 3000,-. Het merk richt zich heel duidelijk op een segment consumenten, dat meer wil betalen voor superieure kwaliteit. 

Verkooppunten Sparta en Koga e-bikes

Zowel Sparta als Koga worden verkocht bij fietsdealers in het hele land en zijn dus goed verkrijgbaar. Daarnaast beschikt Sparta over een heus Testcenter in Ede: De Fietser. Hier kun je alle modellen Sparta e-bikes uitproberen op verschillende soorten terrein. 

Welke e-bike kies jij: Sparta of Koga? 

Sparta en Koga maken beide onderdeel uit van de Accell Groep, die vanuit Heerenveen fietsen ontwerpt en produceert. Daar houdt de vergelijking redelijk op. Sparta en Koga richten zich duidelijk ieder op een ander segment consumenten. Waar Sparta altijd op zoek is naar innovatieve fietsen voor ieder type consument, produceert Koga specifiek voor consumenten die willen betalen voor extra kwaliteit. 


Bedenk daarom zelf wat voor type consument jij bent in de afweging voor welk merk e-bike je kiest. Ook goed om te weten: zowel Koga als Sparta scoren goed in de uitgebreide e-bike test van de Consumentenbond. Sparta scoort een 8,1 als rapportcijfer en Koga maar liefst een 9,1. Je doet met beide elektrische fietsen dus nooit een miskoop!

Verkoop je oude fiets!

Geen ruimte meer voor je oude fiets, dankzij de aanschaf van je nieuwe e-bike? Meld je fiets dan meteen aan, dan zorgen wij voor een vlekkeloze, eenvoudige en snelle verkoop van je oude tweewielerDeel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Fiets Verkopen?

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands