Stromer vs Kalkhoff e-bikes

Nederland staat bekend als het land met de meeste fietspaden, grootste fietsenstallingen en de meeste fietsen per inwoner. Niet voor niets heb je volop keuze in Nederlandse fietsmerken bij de zoektocht naar een e-bike. Maar ook buiten ons land worden hoogwaardige e-bikes geproduceerd, bijvoorbeeld door Kalkhoff en Stromer. In dit artikel vertellen wij je meer over deze merken en zetten we enkele kenmerken van hun elektrische fietsen op een rij.  


Oprichting Stromer en Kalkhoff 

De 16-jarige Duitser Heinrich Kalkhoff ondervond als postbode regelmatig mechanische problemen. In 1919 richtte hij daarom een bedrijfje op, waarmee hij fietsonderdelen en banden verkocht. Al snel volgden de eerste fietsen. 


In haar meer dan 100-jarige bestaan verwierf Kalkhoff wereldwijd veel succes als producent van kwalitatieve fietsen. In 2007 lanceerde het fietsmerk de eerste e-bike. Op dit moment is Kalkhoff marktleider van e-bikes en speed pedelecs in Duitsland. En ook in Nederland zijn de e-bikes van Kalkhoff populair. 


De opkomst van Stromer verliep heel anders dan de geschiedenis van Kalkhoff. Pas in 2009 richtte de Zwitser Thomas Binggeli het bedrijf op. Het doel: een snelle e-bike produceren die de fietsindustrie wakker schudt. En daar lijkt hij in geslaagd te zijn. 


Stromer produceert uitsluitend speed pedelecs.Het hoofdkantoor en de montagefabriek zijn gevestigd in Bern. In slechts 10 jaar tijd groeide Stromer uit tot marktleider van speed pedelecs in maar liefst acht landen. 


Stromer e-bikes 

Stromer produceert geen ‘gewone’ e-bikes, maar richt zich specifiek op de ontwikkeling van speed pedelecs. Vanuit Bern worden de fietsen ontwikkeld en geassembleerd. Stromer kan worden gezien als pionier op het gebied van technologie voor e-bikes. 

Assortiment

Stromer produceert op dit moment 7 verschillende modellen speed pedelecs. Alle elektrische fietsen zijn gemaakt van hoogwaardige onderdelen en voorzien van slimme, technische snufjes. Daarmee overtreft het fietsmerk verwachtingen en legt het de lat telkens weer hoger.

Achterwielmotor 

De meeste e-bikes zijn voorzien van een middenmotor of voorwielmotor. Stromer heeft een achterwielmotor ontwikkeld voor haar speed pedelecs. De kracht wordt rechtstreeks vanaf de efficiënte achterwielmotor overgebracht op de naaf. Daarmee genereert de elektrische fiets meer stuwkracht, dynamiek en bereik. 


Tegelijkertijd is de motor bijna onhoorbaar en is er minder kans op slijtage. Dat komt omdat het kettingwiel en de ketting niet worden belast bij de krachtoverdracht vanuit de motor. Recuperatie zorgt ervoor dat de motor zelf afremt bij het afrijden van hellingen, waardoor remblokken en schijven minder snel slijten. 

Accu 

Stromer heeft vier accu’s ontwikkeld. Stuk voor stuk met een groot uithoudingsvermogen. De zwaarste accu heeft een bereik tot maar liefst 260 kilometer. Dankzij technologische ontwikkeling geeft de accu na een korte oplaadtijd meteen weer tot 20% extra bereik. 

Geïntegreerd design 

Stromer e-bikes worden gekenmerkt door een volledig geïntegreerd design. Zo is niet alleen de accu geïntegreerd in het frame, maar ook het display en schakelaar. 

Stromer OMNI connect

Stromer bracht in 2014 de eerste speed pedelec met volledige connectiviteit op de markt. De elektrische fiets is gekoppeld aan een digitaal platform, wat allerlei technologische snufjes mogelijk maakt. Denk aan GPS plaatsbepaling, updates, accountbeheer en het instellen van de e-bike. Zo kun je bijvoorbeeld de trapsensor of remsensor aanpassen. En natuurlijk heb je met OMNI connect inzicht in je fietsgedrag. 


Ook bevatten Stromer e-bikes dankzij het slimme systeem een drievoudige diefstalbeveiliging. Als de elektrische fiets in vergrendelde modus wordt verplaatst, gaat er een alarm af en knippert de verlichting. Het digitale Smartlock vergrendelt automatisch wanneer je wegloopt bij de fiets. De accu is te verwijderen op basis van een pincode, zo heb je geen sleutel nodig. 


Stromer e-bikes gaan nog een stapje verder. Komt de fiets tijdens het rijden in een atypische situatie terecht? Als je niks doet, wordt er na 60 seconden een Crash Alert met jouw GPS-locatie naar een geregistreerd contactpersoon verzonden. 

Prijs Stromer elektrische fietsen

De elektrische fietsen van Stromer klinken fantastisch. Is er dan echt geen nadeel aan deze e-bikes te vinden? Helaas wel: het prijskaartje. Het eerste en oudste model kost nog steeds meer dan € 5000,-. Het nieuwste model, de S7, gaat zelfs voor meer dan € 12.000,- over de toonbank. 


Kalkhoff e-bikes 

Dan het Duitse fietsmerk Kalkhoff. Zoals we bij veel producten van onze oosterburen gewend zijn, vormt “Made in Germany” al een overtuigend kwaliteitsstempel. En dat wordt ook in het geval van Kalkhoff waargemaakt. 


Kalkhoff wordt geroemd om haar voortdurende innovatiedrang en geïntegreerde e-bikedesign. Met strakke lijnen, optimale integraties en stijlvolle kleuren scoren de elektrische fietsen in elk geval goed op esthetiek. Hoe zit het met de andere eigenschappen van deze tweewielers?

Assortiment 

Kalkhoff biedt met een grote verscheidenheid aan modellen een ruim assortiment elektrische fietsen aan. Allereerst zijn er diverse frame modellen, zoals de Diamond, Wave, Trapez en Comfort. Ook onderscheidt het fietsmerk drie segmenten: city e-bikes, allroad e-bikes en trekking e-bikes. Ieder segment is voorzien van verschillende eigenschappen, die passen bij het gewenste gebruik. 

Aandrijving en motor 

Je hebt bij Kalkhoff de keuze uit een ketting of riem als aandrijving. Voor de motor werkt het fietsmerk samen met Bosch. Zo wordt de Bosch Performance Line het meest toegepast, deze is vooral gericht op kortere ritten in de stad. Daarnaast zijn er ook elektrische fietsen voorzien van de Bosch Active Line. Deze e-bikes leveren goede prestaties bij woon-werkverkeer, toerfietsen en mountainbiken. 

Prijs Kalkhoff elektrische fietsen

De prijzen van Kalkhoff e-bikes variëren momenteel tussen de € 900,- en € 5800,-. Daarmee wordt duidelijk dat de fietsproducent zich op een brede groep consumenten richt. Van iemand die de fiets af en toe pakt voor een boodschapje in de stad tot iemand die regelmatig lange fietstochten maakt. Van regelmatig woon-werkverkeer tot incidentele, recreatieve ritten.   


Alle Kalkhoff e-bikes kunnen worden gepersonaliseerd voor de beste rijervaring. Zo kunnen aandrijvingen, frames, kleuren en andere fietsonderdelen volledig naar jouw wens met elkaar gecombineerd worden. 


Met vier bike-platforms helpt Kalkhoff consumenten in de zoektocht naar de meest geschikte e-bike:

  • Level 1: Het instapmodel voor nieuwe e-bikers. 
  • Level 3: Comfortabele geometrie en een aansprekend design.
  • Level 5: Maximale stabiliteit en flexibiliteit voor extra comfort en rijplezier.
  • Level 7: De nieuwe premiumklasse, met ultramoderne technologie en doordachte details.

Rijervaring Kalkhoff e-bikes

Kalkhoff beschikt over een uitgebreid testcentrum in Cloppenburg. Hier worden alle e-bikes onderworpen aan strenge testen. Naar eigen zeggen is het fietsmerk hierbij strenger dan de wettelijke voorschriften vereisen. Zo wordt altijd gestreefd naar de meest optimale rijervaring. 


Een belofte die uitkomt, zo blijkt uit het uitgebreide onderzoek naar ervaringen met e-bikes van de Consumentenbond. Kalkhoff scoort maar liefst een 9 als totaalcijfer voor de gehele ervaring met de elektrische fiets. Daarmee staat het in de top 5 van best beoordeelde e-bikes in Nederland. 


En ook in andere fietstesten komen de e-bikes van Kalkhoff goed uit de test. Zo behaalde Kalkhoff de eerste plaats in de categorie “Favoriete fietsmerk” van de Duitse Focus E-biketest 2023. De elektrische stadsfiets Image 5B Excite+ BLX kwam met een 8,5 als Beste uit de test van de Consumentenbond in 2022. 


Welke e-bike kies jij: Kalkhoff of Stromer? 

We hopen dat je een goed beeld hebt gekregen van de verschillen tussen Kalkhoff en Stromer. Eén ding staat vast: de elektrische fietsen van Kalkhoff en Stromer zijn van hoge kwaliteit en bieden veel rijcomfort. Wel hebben beide fietsproducenten duidelijk een andere aanpak. 


Stromer richt zich volledig op het hoge segment met uitsluitend innovatieve speed pedelecs vol technologische snufjes. Maar hier hangt ook een bijbehorend prijskaartje aan. Niet iedere fietser zal dit willen betalen voor een e-bike. 


Kalkhoff onderscheidt zich met uitstekende, betrouwbare e-bikes. Voor ieder type gebruiker is er een bijpassend model. De elektrische fietsen zijn gemaakt van hoogkwalitatieve onderdelen en staan daarmee garant voor jarenlang fietsplezier. 

Nieuwe fiets gekocht, oude verkopen? 

Ga jij een nieuwe fiets kopen en wil je jouw oude tweewieler kwijt? Wij helpen je graag om je oude (elektrische) fiets moeiteloos te verkopen. Meld je fiets aan, dan regelen wij de rest. Geen gedoe met proefritten van vreemden en slechte communicatie. Jij verkoopt je fiets veilig vanuit huis. Een snelle verkoop, duidelijke communicatie en ruimte in je schuur, dat is toch wat je wilt?

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Fiets Verkopen?

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands