Tour de Nederland: in 12 fietstochten door Nederland (1/2)

Elke vakantie trekken we en masse de grens over, op zoek naar nieuwe vergezichten, een andere horizon en verfrissende inspiratie. De doorgewinterde fietser weet echter wel beter. Ons eigen kikkerlandje is namelijk the place to be. Want hoe klein en overzichtelijk Nederland ook is: ons land barst van de variatie. Van het glooiende landschap in Limburg tot en met het vlakke polderlandschap van Flevoland en Friesland. En van het prachtige, bosrijke Groningen tot en met waterprovincie Zeeland en alles wat daartussen zit. Dus spring op de fiets en ontdek in twaalf fietstochten hoe mooi Nederland eigenlijk is. 


Zes fietsroutes door Noordoost-Nederland

In dit artikel ontdek je de eerste zes fietsroutes die – grofweg − in het noordoosten van Nederland liggen. De eerste route bevindt zich in Friesland, de tweede slingert door Groningen en de derde loopt langs talrijke hunebedden in Drenthe. We slaan vervolgens linksaf richting het westen voor de Boerderijenroute in Flevoland waarna we verder afzakken richting Overijssel voor een prachtige route in en rondom Ootmarsum. Daarna sluiten we de eerste helft van de Tour de Nederland af met een fietstocht dwars door het coulisselandschap van Gelderland. De meeste routes zijn knooppuntenroutes. Lekker makkelijk om te volgen dus!


Fietsroute Friesland: Zeedijkenroute (47 km)

De Zeedijkenroute in Friesland is een knooppuntenroute. De fietsroute leidt langs verschillende zeedijken of resten van zeedijken en al fietsende passeer je dorpjes en steden bomvol historie. Startpunt is het sluisje bij de Zuiderhaven in het charmante centrum van Harlingen. Op de website van de ANWB is precies te lezen welke knooppunten je moet volgen. Ook biedt de website interessante weetjes over de plaatsen en het landschap waar je doorheen en langs fietst. Totale lengte van de fietstocht: 47 km.


Fietsroute Groningen: Rondje Lauwersmeer (48 km)

Wie denkt dat Groningen saai is, heeft het mis. Het Lauwersmeer bijvoorbeeld is een waar vogelparadijs. Wuivende rietvelden worden afgewisseld met beschutte loofbossen. Grasland, zandplaten en water maken het plaatje compleet. Groot pluspunt: er is in de verste verte geen snelweg te bekennen en de stilte wordt hier ook niet doorbroken door stadsgeraas. Geniet in plaats daarvan van overstekende kevers, weghuppelende hazen, ritselende rietpluimen en kwetterende vogels. De fietsroute Rondje Lauwersmeer is eveneens een knooppuntenroute. Totale lengte van de fietstocht: 48 km.


Fietsroute Drenthe: Flintenroute (41,5 km)

De Flintenroute in Drenthe start in Borger, bij het Hunebedcentrum dat zeker het bezoeken waard is. Deze fietsroute leid je – hoe kan het ook anders − langs tal van hunebedden, over het Mammoetpad en naar maar liefst twee schaapskooien. Toe aan een pauze? Beklim uitkijktoren de Poolshoogte en laat in alle rust het omringende landschap op je inwerken.

Volg voor de Flintenroute de witte zeshoekige bordjes met groene opdruk en ontspan in dit afwisselende landschap van bouwland, weiland en natuur. Totale lengte van de fietstocht: ruim 41 km.


Fietsroute Flevoland: Boerderijenroute (45 km)

De Noordoostpolder is rijk aan boerderijen. De Boerderijenroute voert je daarom langs de verschillende type boerderijen, door een afwisselend polderlandschap en dwars door het Voorsterbos. Er is ondertussen genoeg te doen. Stap bij Brasserie de Voorst naar binnen voor een hapje en een drankje of laat de (klein)kinderen lekker uitrazen bij Speel & Doepark De Voorst. Het startpunt (en tevens het eindpunt) is niet te missen: de 63 meter hoge Poldertoren is al van verre te zien. Totale lengte van de fietstocht: 45 km.


Fietsroute Overijssel: Door het Twentse landschap (36,5 km)

De fietsroute ‘Door het Twentse landschap’ begint bij Hotel de Landmarke in Ootmarsum, een historisch stadje waar rond het jaar 770 de eerste kerkjes werden gebouwd. Kenmerkend aan dit deel van Nederland is het coulisselandschap. Achter elke bosrand of heuvel ligt een ander uitzicht verscholen. Geniet van pittoreske dorpjes, slingerende beken en het eindeloos groene landschap. Totale lengte van de fietstocht: ruim 36 km.



Fietsroute Gelderland: Berkellandroute (55 km)

Berkelland is de naam van het gebied rondom rivier de Berkel. Deze fietsknopenroute slingert door de wonderschone Gelderse natuur tussen Eibergen, Beltrum, Ruurlo, Lochem en Borculo. Verwacht verrassende doorkijkjes, bospaden, oergezellige stadjes en natuurlijk een restaurantje voor een tussentijdse kop koffie of een welverdiende lunch of avondmaaltijd. Totale lengte van de fietstocht: 55 km.



En we fietsen nog even door!

Heb je de smaak te pakken? Houd deze website dan in de gaten voor het tweede deel van deze Tour de Nederland dat binnenkort gepost zal worden. We zakken dan helemaal af naar onze zuidelijkste provincie, Limburg, om vervolgens via Noord-Brabant en Zeeland weer noordwaarts te keren via Zuid-Holland, Utrecht en ten slotte: Noord-Holland.



Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Fiets Verkopen?

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands