Tour de Nederland: in 12 fietstochten door Nederland (2/2)

Op de fiets of e-bike heel Nederland doorkruisen? Waarom niet! Een Tour de Nederland zou eigenlijk op de bucketlist van iedere fietsliefhebber moeten staan. Want elke provincie heeft zo z’n eigen charme vanwege de geheel eigen specifieke landschapskenmerken. In ons vorige blog namen we je mee vanaf het hoge noorden naar het zuiden via zes fietsroutes door Friesland, Groningen, Drenthe, Flevoland, Overijssel en Gelderland. In deel twee van de Tour de Nederland peddelen we door, te beginnen bij Limburg, dan door naar het westen via Noord-Brabant naar Zeeland om vervolgens weer richting het noorden te sturen: op naar Zuid-Holland, Utrecht en Noord-Holland. Fiets je mee?


Fietsroute Limburg: Geul en Maas (45,9 km)

Vergeet de hectiek van de hoofdstad van het zuiden en de uitbundigheid van Valkenburg en duik in de wondere wereld van de Geul en de Maas. Via de slingerende loop van de Geul fiets je van Maastricht naar Valkenburg, langs de ‘verborgen parels’ tussen de beide plaatsen. Denk aan watermolens en bossen, kastelen en kerken en natuurlijk aan bourgondische adresjes voor een lekker lunch of een smakelijk stuk Limburgse vlaai. Let op: het is een one way-route, maar dat mag de pret niet drukken. Stap op het eindpunt op de trein terug naar Maastricht of duik de gezelligheid in en blijf een nachtje slapen in het immer bruisende Valkenburg. Totale lengte van de fietstocht: bijna 46 km.

 

Fietsroute Noord-Brabant: Dwars door de Peel (55 km)

De Peel is een hoogveengebied dat grotendeels is afgegraven. Het gebied ligt op de grens van Noord-Brabant en Limburg. Startpunt van deze fietsroute is Buitencentrum De Pelen, de toegangspoort tot Nationaal Park de Groote Peel, het kleinste nationaal park van Nederland. Van daaruit volg je de weg die de turf aflegde. Fiets langs kanalen en door dorpjes met tot de verbeelding sprekende namen als Helenaveen en Griendtsveen. Verrassende vergezichten trekken aan je voorbij tijdens deze magnifieke fietstocht door het zuiden des lands. Totale lengte van de fietstocht: 55 km.


Fietsroute Zeeland: Zwinroute (39 km)

In het uiterste zuiden van Zeeland, tussen Nederland en België, ligt een brede geul: het Zwin. Hier stroomde vroeger de zee, die zich al slingerend een weg baande door het landschap richting Brugge. Tegenwoordig is het Zwingebied een prachtig natuurgebied met geulen en kreken, schorren en zandvlaktes. De fietsroute begint bij de jachthaven van Cadzand. Via de duinen langs de Noordzee brengt de route je onder meer naar de Verdronken Zwarte Polder, vestingstadje Sluis en de Wallen van Retranchement. Geniet van de zilte lucht en ontspan. Totale lengte van de fietstocht: 39 km.


Fietsroute Rotterdam: door de haven en langs architectonische hoogstandjes (43 km)

Rotterdam staat bekend om twee dingen: haar architectuur en de haven. Een van de meest in het oog springende landmarks van Rotterdam, naast de Euromast uiteraard, is toch wel de imposante Erasmusbrug. De stad telt echter veel meer bruggen die het aanschouwen waard zijn. Met deze knooppuntenroute fiets je in zo’n drie uur zowel door het centrum van deze visueel bijzonder aantrekkelijke stad als langs de Maasoever en de Kralingse Plas. Totale lengte van de fietstocht: 43 km.


Fietsroute Utrecht: Hollandse IJssel, Vlist en Lek (70 km)

Wie de tijd heeft, laat zich onderdompelen in de charme van de provincie Utrecht. De fietsroute in de meest centrale provincie van Nederland start bij het treinstation van Woerden. De volledig uitgeschreven route brengt je vervolgens naar Oudewater, Haastrecht, Vlist, Schoonhoven, IJsselstein en Montfoort om ten slotte terug te keren naar waar de tocht begon: Woerden. Trek er één lange dag voor uit of splits de route in tweeën met een sfeervolle overnachting halverwege. Totale lengte van de fietstocht: 70 km.


Fietsroute Noord-Holland: Wormer en Zaanstreek Route (49 km)

Zeg Noord-Holland en je zegt Zaanstreek, een typisch Noord-Hollands landschap dat zich laat kenmerken door slanke, uitgestrekte weilanden, vaarten, dijken, rietkragen en molens.  In ruim drie uur doorkruis je verschillende natuurgebieden en volg je de historische waterloop van de Zaan − met uitzicht op de molens van de Zaanse Schans, de groene huisjes die zo typisch zijn voor de Zaanstreek en de 19e-eeuwse pakhuizen. Totale lengte van de fietstocht: bijna 50 km.


Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Fiets Verkopen?

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands