Union vs QWIC e-bikes

In de zoektocht naar een goede e-bike kom je veel verschillende fietsmerken tegen. Wat is de beste elektrische fiets voor jou? Dat hangt af van je persoonlijke voorkeuren en de manier waarop je de fiets gebruikt. Wij helpen je graag een handje bij het kiezen van een elektrische fiets. In dit artikel vergelijken we twee e-bike merken: Union vs QWIC


Je kent Union wellicht als oer-Hollands fietsenmerk, dat al meer dan 100 jaar robuuste stadsfietsen produceert. Union onderscheidt zich zo al jarenlang met betrouwbare, kwalitatieve fietsen. QWIC is een nieuwer fietsenmerk. Misschien heb je de feloranje e-bikes wel eens voorbij zien snellen. In deze blog zetten we de belangrijkste kenmerken en de verschillen tussen deze fietsfabrikanten op een rij. 

Geschiedenis van fietsenmerken Union en QWIC

Voor een vergelijking tussen Union en QWIC, duiken we allereerst in de geschiedenis van deze fietsmerken. 

Union stadsfietsen

In 1904 werd rijwielhandel Union opgericht in Den Hulst door de gebroeders Van den Berg. Het probleem dat niet iedereen in die tijd wist hoe je moest fietsen, werd handig opgelost door fietslessen aan te bieden vanuit Union. Vanaf 1911 fabriceerde het bedrijf zelf fietsen, waarvoor frames van Gazelle werden gebruikt. In Nieuwleusen verrees een fabriek, waarmee Union uitgroeide tot grootste werkgever van de omgeving. 


Union werd in 2005 opgenomen in de Dutch Bicycle Group. In 2012 nam Pon Holdings het fietsmerk over. Daarmee behoort Union nu tot hetzelfde moederbedrijf als fietsmerken Gazelle, Kalkhoff, Cannondale en meer. Union en Gazelle fietsen worden in dezelfde fabriek geproduceerd en zijn dus kwalitatief vergelijkbaar met elkaar. 

QWIC

Dat QWIC bij jou misschien niet zo bekend als Union, is niet zo gek. Het bedrijf is pas in 2006 opgericht. Toch is QWIC net zo oer-Hollands als Union. Taco Anema en Michiel Hartman zetten zich vanuit Amsterdam in voor een toekomst met autovrije steden. En dat doen ze met succes: wereldwijd ontstaan steeds meer verkooppunten van QWIC.


Volgens Taco en Michiel is de elektrische fiets het perfecte alternatief voor 80% van de autoritten, omdat deze ritten korter zijn dan 20 kilometer. Duurzaam, persoonlijk transport is het antwoord op het mobiliteitsvraagstuk, vindt QWIC. Daarom produceert het merk alleen e-bikes.

Kenmerken Union e-bikes

Union richt zich zowel met gewone fietsen als de e-bikes heel gericht op stadsfietsen. Dat is meteen duidelijk in alle communicatie-uitingen. Altijd wind mee en ontspannen aankomen, zo beschrijft Union het grote voordeel van elektrische fietsen. Het merk moet het echt hebben van zijn jarenlange geschiedenis als fietsproducent en de opgebouwde merkbeleving van betrouwbare, robuuste en kwalitatieve stadsfietsen. 

Assortiment Union elektrische fietsen

Het assortiment elektrische fietsen van Union is niet ontzettend breed. Toch is er voldoende keuze voor ieder type fietser. Er zijn vijf modellen: de E-Fast, E-Lane, E-Flow, E-Curb en E-Lite. De belangrijkste afwegingen in de keuze voor een elektrische fiets van Union zijn: 

  • Het framemodel: laag, midden of hoog
  • Zithouding: rechtop of actief
  • Locatie van de motor: midden of voorwiel 


Verder speelt de actieradius van de e-bike een rol, maar ook de positie van de accu. Of je de tweewieler wilt gebruiken voor korte ritten, recreatieve tochtjes of woon-werkverkeer bepaalt mede welk Union e-bike model het meest geschikt is voor jou.

Kenmerken QWIC e-bikes

Fietsmerk QWIC richt zich uitsluitend op de ontwikkeling van elektrische fietsen. Daarvoor ontving QWIC al veel awards en prijzen uit elektrische fiets-testen, zoals de German Design Award 2022 en de categorie ‘Beste koop’ in de AD Fietstest 2021. Dit wordt ook actief uitgedragen met een hippe marketingstrategie door QWIC.


QWIC e-bikes worden geroemd om de hoogwaardige kwaliteit, innovatief design en uitstekende rijeigenschappen. In een uitgebreid onderzoek van de Consumentenbond behaalt QWIC met een 8,4 de elfde plaats, daarmee staan ze net niet in de top 10 van best beoordeelde e-bikes. 

Assortiment QWIC elektrische fietsen

Het assortiment e-bikes is verdeeld in drie categorieën: comfort, performance en adventure. De Comfort e-bike heeft een rechte zithouding. De Performance e-bike is voorzien van sportieve zithouding. De Adventure e-bike is gemaakt voor ieder type terrein. Verder kun je iedere QWIC e-bike personaliseren door te kiezen voor de framemaat, kleur en accu van jouw voorkeur. 


Afhankelijk van de manier waarop je een QWIC e-bike gebruikt, zijn er bijbehorende geschikte modellen. De belangrijkste vragen die je jezelf daarbij moet stellen zijn: 

  • Gebruik ik de e-bike voor woon-werkverkeer, korte ritten of recreatieve tochtjes? 
  • Fiets ik in een stedelijke, vlakke of heuvelachtige omgeving?
  • Wil ik een fiets met riem- of kettingaandrijving? 

Union vs. QWIC e-bikes: welke fiets kies ik?

We kunnen concluderen dat je met de aanschaf van zowel een Union als QWIC e-bike geen miskoop doet. Het is wel opvallend dat Union e-bikes niet zijn opgenomen in de testresultaten van de Consumentenbond. Een feit dat op zichzelf al iets zegt. Wellicht zijn er onvoldoende gebruikers van Union e-bikes gevonden? QWIC scoort een uitstekend resultaat in de gebruikerstest. 


Ben je op zoek naar een robuuste, degelijke elektrische fiets van betrouwbare kwaliteit? Dan is een Union e-bike voor jou een prima keuze. Wil je een e-bike die zich niet alleen onderscheidt met kwaliteit, maar ook met een modern, innovatief design? Dan past een QWIC fiets bij je. 

Oude (elektrische) fiets verkopen

Staat je schuur vol, nu er een nieuwe e-bike aangeschaft wordt? Dan is het tijd om je oude fiets te verkopen. Wij helpen je daar graag bij. Je verkoopt je oude elektrische fiets eenvoudig vanuit huis, zonder gedoe


Hoe? Meld je fiets aan, dan zorgen wij dat je biedingen ontvangt vanuit ons netwerk fietsendealers. Wij regelen de veiling, jouw enige taak is een bod accepteren. Lees hier meer over onze werkwijze en regel de verkoop van je fiets direct.Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Fiets Verkopen?

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands