Onmisbare tips voor de aanschaf van een mountainbike

Voordat je je racefiets straks in de lente weer van de haak kunt halen, kun je eerst nog een tijd ieder weekend modderige boswegen overmeesteren met je mountainbike. Want wat is er lekkerder dan de modder die op je rug spat tijdens een avontuurlijke rit?! Lijkt dit je wel wat, maar moet je eerst nog op zoek naar een geschikte mountainbike? Wij helpen je op weg!


Stap 1: Bepaal je budget

Je start je zoektocht naar een geschikte mountainbike door je budget te bepalen. Een instapmodel heb je voor zo´n 600 euro. Ervaren fietsers zullen al snel naar mountainbikes in de prijsklasse van de 1.000 euro kijken. Gevorderde fietsers zullen merken dat het aanbod vanaf 2.000 euro als budget aantrekkelijk wordt.


Stap 2: Type mountainbike

Wanneer je het budget hebt bepaald, is het tijd je te verdiepen in de keuze tussen een hardtail of een full suspension mountainbike. Het verschil tussen deze twee groepen mountainbikes zit hem in de vering van de fiets en daarmee ook het gebruik van je mountainbike. Dus de vraag die je jezelf eerst moet stellen is: hoe, maar vooral wáár ga ik met mijn mountainbike fietsen? Fietsers die een mountainbike willen aanschaffen voor recreatief gebruik, of dit nou op onverharde bospaden of geasfalteerde wegen is, kiezen vaak voor een hardtail mountainbike. Dit type mountainbike heeft een geveerde voorvork. Handig om te weten wanneer je in de (online) winkel staat: hardtail mountainbikes zijn geschikt voor cross country gebruik. Let wel op! De zogeheten trails kun je doorkruisen op een hardtail mountainbike, maar geschikter hiervoor is een full suspension mountainbike.


Een full suspension mountainbike heeft naast de geveerde voorvork ook een achterdemper in het frame. Dit verschil maakt een full suspension mountainbike veelzijdiger in gebruik dan een hardtail mountainbike. Met een ´fully´ ben je klaar voor cross country, maar ook trail gebruik. Op lange afstanden waar je snelheid wilt maken, kun je op veel full suspension mountainbikes de achtervering uit zetten door middel van een lock-out.


Stap 3: De framemaat

Cruciaal voor een plezierige en gezonde fietsbeleving is de juiste framemaat! Een verkeerde framemaat kan tot minder controle over de fiets en zelfs fysieke klachten leiden. Bij mountainbikes wordt de maat vaak onderverdeeld in maat S, M, L of XL. De maat refereert in dit geval naar de totale lichaamslengte. Wordt de maat aangeduid in centimeters? Dan is het zaak je binnenbeenlengte te berekenen. Dit doe je als volgt: zet je voeten op de grond met een afstand van 15-20 centimeter tussen beide voeten. Nu meet je de afstand van de grond tot aan je kruis op. Dit getal vermenigvuldig je met 0,68. De uitkomst is de te zoeken framemaat (wanneer deze in centimeters wordt aangegeven).


Het materiaal

Heb je de juiste framemaat gevonden? Dan heb je nog een keuze te maken in het materiaal waarvan het frame is gemaakt. Een aluminium frame is licht in gewicht en gemaakt van stijf materiaal, maar kan op den duur wel te maken krijgen met metaalmoeheid. Kort gezegd kan het frame minder stijf worden, wat voor meer beweging in het materiaal kan zorgt. Dit kan leiden tot minder controle over de fiets. Hier zul je geen last van hebben wanneer je kiest voor een carbon frame, maar let op: carbon is een kwetsbaar materiaal en eenmaal beschadigd, lastiger en tegen een hogere prijs te repareren. Een ander verschil tussen een aluminium en carbon frame is de prijs; mountainbikes met een aluminium frame zijn goedkoper.


De wielmaat

Weer een maat horen we je denken. Maar wees gerust, voor deze maat hoef je niets te berekenen. Er zijn drie wielmaten: 26, 27,5 en 29 inch. Grotere wielen geven comfort; kleinere wielen zijn lichter en dus sneller (te keren). Door te testen, kun je erachter komen waar je voorkeur ligt.


De afmontage

De afmontage van je mountainbike betekent welke versnellingsgroep er op je fiets zit. Het is belangrijk je hierover te (laten) informeren, omdat de versnellingsgroep veel invloed heeft op je fietsbeleving. Heb je eerder al moeten bepalen op welk terrein je gaat fietsen, dan kun je dit antwoord ook leidend laten zijn in de zoektocht naar de juiste versnellingsgroep. Fiets je veel in het bos en door de modder, dan slijt je materiaal eerder dan wanneer je enkel over verharde fietspaden rijdt. De meeste mountainbikes hebben een (deel van de) versnellingsgroep van het merk Shimano of SRAM. Op veel afgemonteerde mountainbikes in fietsenwinkels zie je combinaties van verschillende versnellingsgroepen. Dus goed om je over de herkomst van de versnellingsgroep te laten informeren, omdat je niet voor een merk-set wilt betalen, terwijl er slechts één onderdeel afkomstig is van Shimano of SRAM.


Soort remmen

Je kunt kiezen tussen schijfremmen of velgremmen. Schijfremmen hebben een kortere remweg. Daarnaast heb je meer controle over je mountainbike door de krachtige schijfremmen, bij zowel droge als natte weersomstandigheden. Velgremmen daarentegen zijn eenvoudiger te onderhouden en indien nodig, te vervangen. Op veel instapmodel mountainbikes zie je nog velgremmen, omdat deze goedkoper te monteren zijn. Ben je bereid iets meer te besteden? Kies dan voor schijfremmen en kies zo voor een stukje extra veiligheid.


De voorvork

Een laatste punt van aandacht is de voorvork; deze vangt de klappen op wanneer je fietst over ruw terrein. Er zijn verschillende typen; zo veert de ene voorvork met lucht en de andere met een stalen veer. Een voorvork die met lucht veert is lichter en gaat langer mee, maar is wel duurder dan een voorvork met een stalen veer. Tegenwoordig worden voorvorken vaak met een ´lock-uit´ functie gemonteerd, te vinden op de voorvork zelf of op het stuur. Zo kun je de vering van de voorvork handmatig uitschakelen en meer snelheid maken op de langere geasfalteerde afstanden. 

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Fiets Verkopen?

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands