Welke fietsendrager is geschikt voor de e-bike? | 3 tips

Ik ga op vakantie en neem mee… mijn e-bike. Want hoe lekker is het om op je vakantiestek de omgeving te verkennen op de fiets! Wel even goed opletten voordat je de fietsendrager op de trekhaak bevestigt en je fiets (of fietsen) erop hijst: niet elke fietsendrager is namelijk geschikt voor elektrische fietsen. E-bikes zijn gemiddeld zo’n 10 kg zwaarder dan gewone fietsen. Zou je ze bevestigen op een fietsendrager die niet op het extra gewicht is berekend, dan loop je serieus risico tijdens het rijden. Een te grote belasting heeft invloed op de rijeigenschappen van de auto (zwenken, remmen). Daarnaast kan de drager breken of kunnen de bevestigingsonderdelen bezwijken onder het gewicht waardoor je e-bike eraf valt.
Wij zetten drie tips voor je op een rijtje om veilig en met een gerust gevoel op reis te gaan.

 

Tip 1: Check het draagvermogen van je trekhaak

Het draagvermogen van de trekhaak wordt uitgedrukt als de maximale kogeldruk, de verticale belasting, de S-waarde of het tonggewicht. Dit getal vertelt je hoe groot het gewicht van de fietsendrager inclusief de fietsen mag zijn. Kan de trekhaak het gewicht niet dragen, dan is de kans op ongelukken waarbij zowel de fietsen als de auto beschadigen groot en breng je bovendien andere weggebruikers in gevaar.
Een veilige, zorgeloze fietsvakantie begint dus met het checken van dit draagvermogen. Een eerste indicatie is de grootte van je auto. Kleinere auto’s hebben vaak maar een draagvermogen van 45 kg, terwijl die van grotere auto’s 75 kg is. Maar een indicatie is niet voldoende. Controleer dus altijd in je autopapieren wat de werkelijke maximale verticale belasting van de trekhaak is.


Tip 2: Controleer het draagvermogen van je fietsdrager

Ervan uitgaande dat je met twee fietsen op stap wilt, is het ook belangrijk dat je fietsendrager zelf het gewicht van twee e-bikes kan dragen. Ook nu geldt: check de gegevens. Een standaard fietsendrager is namelijk niet berekend op twee elektrische fietsen met een zware motor en accu.
Een elektrische fiets weegt gemiddeld tussen de 25 en 30 kg. Dat betekent dat jouw fietsendrager in elk geval 60 kg moet kunnen tillen. Kan dat? Mooi. Dan kun je nu het rekensommetje maken: als de maximale kogeldruk van je trekhaak 70 kg is en je fietsendrager zelf weegt 17 kg, dan hou je nog 53 kg over voor de fietsen. Twee fietsen van elk 25 kg kunnen dan prima mee, maar twee fietsen van 30 kg niet.


Tip 3: Passen de wielgoten en de straps?

Zijn zowel het draagvermogen van de trekhaak als die van de fietsendrager voldoende? Mooi! Dan is het tijd om de wielgoten (of rails) aan een onderzoekje te onderwerpen. Wielgoten zijn wielgoten, zou je denken, tótdat je je elektrische fiets op een standaard fietsenrek zet. Maar al te vaak blijkt dan dat de banden er niet in passen. Veel elektrische fietsen zijn namelijk voorzien van bredere banden dan gewone fietsen. Ook de afstand tussen de twee wielen varieert. Zowel elektrische fietsen als mountainbikes hebben een grotere afstand tussen de wielen. Check daarom ruim voor vertrek ook nog even de breedte van de wielgoten en de afstand ertussen.

De riempjes, ook wel straps genoemd, vormen het laatste controlepunt. Zijn ze lang genoeg voor de banden van jouw e-bike? Even uitproberen en je weet het. Kom je lengte tekort? Een paar nieuwe riempjes zijn eenvoudig na te bestellen.


Ook handig: een oprijgoot

Elektrische fietsen zijn bepaald geen lolletje om op te tillen, laat staan om ze bovenop een fietsendrager te zetten. Om ze toch vrij eenvoudig achterop je auto te monteren, zijn er oprijgoten beschikbaar. Je bevestigt de oprijgoot zonder gereedschap aan de fietsendrager. Daarna rijd je zonder al te veel moeite je fiets op de fietsendrager. Sommige oprijgoten zijn zelfs opvouwbaar en kantelbaar voor nog meer gemak.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Fiets Verkopen?

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands