Wunderschön: 4 prachtige fietsroutes door Duitsland

Duitsland heeft het allemaal: zee, vlaktes, heuvels én bergen. Maar ook: middeleeuwse stadjes, moderne kunst, statige paleizen en oergezellige Kneipes. Voor ieder wat wils dus. Daarmee is Duitsland een ideaal vakantieland. Onze oosterburen beschikken bovendien over honderden mooie fietsroutes, de een nog indrukwekkender dan de ander. Het mooie van al die routes is dat zowel de ervaren fietser als de beginner er een heerlijke fietsvakantie kan beleven. Eerst zien dan geloven? Laat je alvast inspireren door deze vier routes: één voor de wars-van-routine-fieters, één voor de zwemmers, één voor de ervaren bikers en één voor gezinnen. En zoek je het liever helemaal zelf uit? Check dan onze laatste tip onderaan dit blog!

 

Voor de variatie: de Elberadweg

Hou je van variatie? Volg de Elbe! De Elbe ontspringt in het Tsjechische Reuzengebergte en mondt ruim 1100 kilometer noordelijker uit bij Cuxhaven in de Noordzee. Langs de Elbe ligt de Elberadweg, een fietspad van bijna 1300 kilometer, omdat ze nou eenmaal niet overal de loop van de rivier kon volgen. De Elberadweg is een van de populairste fietsroutes van Duitsland vanwege het diverse landschap waar ze doorheen slingert. Strikt genomen is de Elberadweg niet een Duitse fietsroute, maar een grensoverschrijdende route die start in Tsjechië. De bron van de Elbe ligt hoog in de bergen en kun je te voet bezoeken, de fietsroute begint in Špindlerův Mlýn in het Nationaal Park Krkonoše, ook wel bekend als het Reuzengebergte. Na zo’n 300 km gaat de route op Duitse grond verder.

De diversiteit van de fietstocht zit ‘m in het gevarieerde landschap en de hoeveelheid kleurrijke steden en pittoreske stadjes en dorpjes die aan je voorbijtrekken. Zo voert de Elberadweg je door het imposante Elbsteinsandgebirge, langs wijnbergen en door fruitteeltgebied Alte Land, maar ook langs steden als Praag, Dresden, Maagdenburg en Hamburg. Denk: verrassende vergezichten, uitgestrekte groenvlaktes, tal van kleurrijke vakwerkhuizen en steeds weer dat uitzicht op die mooie rivier.


Voor de zwemmer: fietsen langs de Oostzee

Is de keus tussen je fietsbroek en je zwembroek een lastige, dan is de Oostzee-route geknipt voor jou. Via de Ostseeküstenradweg fiets je van Hanzestad Stralsund naar Hanzestad Lübeck met haar middeleeuwse centrum. Onderweg pauzeren, afkoelen of lekker je dag beginnen met een frisse ochtendduik? Tijdens deze fietsvakantie is de zee altijd binnen handbereik als je haar nodig hebt. Laat je verrassen door Heiligendamm, de witte stad aan zee, bezoek een van de vele visrokerijen langs de kust en ga op de foto met Nix und Nixe, bij de bekende Wasserspiele op de markt in Wismar.

Mag de reis wel wat langer duren, neem dan de eilanden Rügen en Usedom op in je reisprogramma.

Let wel op: de hierboven beschreven route ligt in Mecklenburg-Vorpommern. De Ostseeküstenradweg heeft nóg een deel. Dit deel loopt vanaf de Deense grens bij Flensburg/Kiel naar Lübeck en ligt in de regio Schleswig-Holstein. Kijk op http://ostsee-kuestenradweg.de voor een kaartje van de twee routes en informatie per etappe.


Voor de ervaren fietser: von See bis See zum See

De Bodensee-Königssee-Radweg is door het Duitse ADAC uitgeroepen tot een van de mooiste routes van Duitsland. Met de Alpen binnen zichtafstand vergt de 453 kilometerlange fietsroute wel wat van je kuitspieren, dus zorg dat je goed getraind op pad gaat. Maar dan valt er ook enorm veel te genieten van al het moois dat Zuid-Duitsland te bieden heeft. De Radweg start bij de Bodensee in het plaatsje Lindau en eindigt in Schönau bij de Königssee; onderweg kom je verschillende meren tegen. Behalve natuurbewonderaars, komen ook cultuurliefhebbers tijdens deze fietsroute voldoende aan hun trekken. Denk aan: Schloss Neuschwanstein, Klosster Benediktbeuern, ‘das Russenhaus’ in Murnau met werk van Gabrielle Münster en Lee Kandinsky en het historisch belangrijke Berchtesgaden. Meer informatie vind je op: www.bodensee-koeningssee-radweg.de.


Voor het gezin: de smokkelroutes van de Grenzgängerroute

Al sinds oudsher nodigen grenzen uit om er stiekem overheen te gaan. Wanneer je de Grenzgängerroute volgt, ontdek je oude smokkelpaden, fiets je over handelswegen en kruis je maar liefst 12 grenzen. De route maakt een rondje van 149 kilometer tussen Osnabrück, Bielefeld en Münster. De Duitse fietsbond, de ADFC, waardeert deze route met de maximale vier sterren, onder meer vanwege de goede bewegwijzering en het feit dat je over verkeersluwe wegen rijdt. Onderweg valt er genoeg te zien en te doen, van windmolens en kastelen tot een heus boomtoppenpad. Je downloadt de Grenzgängerroute hier.


Zelf je route samenstellen

Duitsland kent sinds enige tijd ook fietsknooppunten. Ze werken hetzelfde als in Nederland en verzekeren je van weggetjes en paden met weinig verkeer, veel natuurschoon en tal van interessante bezienswaardigheden. Op deze website zie je precies in welke regio’s de fietsknooppunten te vinden zijn. Selecteer eerst het Bundesland waar je wilt fietsen en kies daarna een startpunt voor je fietsroute. Desgewenst filter je de knooppunten nog door bijvoorbeeld aan te geven dat je hoogteverschillen wilt vermijden.

Viel Spass!



Letters van Loes

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Fiets Verkopen?

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands