Zo beveilig je jouw fiets tegen diefstal (6 tips)

Jij en je fiets zijn een mooi duo. Je zocht ‘m met zorg uit, liet de fietsenmaker alles op de juiste hoogte en afstand instellen zodat-ie als gegoten zat en je maakte er naar volle tevredenheid diverse ritjes mee. Dan kan het toch niet zo zijn dat iemand hem onder jouw neus wegkaapt en vervolgens naar de noorderzon verdwijnt? Hoe duurder de fiets, hoe belangrijker dat een ander ervan afblijft. Gelukkig worden fietsbeveiligingssystemen steeds geavanceerder. En mochten ze niet voorkomen dat je fiets gestolen wordt, dan zorgen ze er in ieder geval voor dat je weet wáár hij is, bijvoorbeeld via fietstracking en gps. We zetten de belangrijkste fietsbeveiligingssystemen voor je op een rijtje.

 

Tip 1 Gebruik een goed slot

Het ene slot is het andere niet. Je hebt beugelsloten, vouwsloten en kettingsloten. Helaas is het ook zo dat met het juiste gereedschap een slot altijd kapot te krijgen is. Het goede nieuws is dat dit bij een kwalitatief beter slot langer duurt dan bij een slot van enkele euro’s, zoals een cijferslot. En tijd is iets dat fietsdieven over het algemeen niet hebben. Daarom deze eerste tip: gun jezelf een gecertificeerd kwaliteitsslot. Heb je een e-bike? Dan is het zelfs aan te raden twee sloten te gebruiken: het ingebouwde slot plus bijvoorbeeld een fietsketting. Met het één zet je het achterwiel vast, met het ander het frame.


Tip 2 Gebruik je sloten op de juiste manier

Maak je fiets altijd vast aan een vaststaand object zoals een fietsenrek, een lantaarnpaal of een hek. Zit je slot alleen om je fiets gewikkeld, dan kan de dief je fiets simpelweg oppakken en inladen om later ongestoord het slot te verwijderen. Denk er ook aan het slot niet op de grond te leggen, iets dat vaak gebeurt bij fietskettingen. Hoe hoger de ketting, hoe moeilijker het doorbreken ervan is.


Tip 3 Kies voor gps

Volgens de ANWB werden in 2021 maar liefst 22.539 aangiftes gedaan van diefstal van een elektrische fiets. De diefstallen vonden plaats op straat, maar vaak werd de fiets ‘gewoon’ uit de eigen schuur/garage gestolen of uit de fietsenstalling bij het werk. Zeker bij e-bikes, speed pedelecs en racefietsen loopt de schade (lees: de aankoop van een nieuwe fiets) dan aardig in de papieren. Reden genoeg om elektrische fietsen en andere prijzige exemplaren te voorzien van gps-tracking. Zet je je fiets niet of niet goed op slot, dan voorkomt dit geavanceerde systeem overigens niet dat je fiets gestolen wordt. Wél zorgt het track-and-tracesysteem ervoor dat je na diefstal precies weet waar je fiets zich bevindt. Dat werkt als volgt.

Bij de gps-tracker hoort een telefoonapplicatie. De app geeft je elke vijf minuten een update over waar je fiets is. Sommige geven bovendien een actieve melding wanneer je fiets in beweging is, bijvoorbeeld omdat hij omvalt of omdat hij zich met meer dan 50 km/uur verplaatst. Zit je fiets op dat moment niet op de fietsendrager van je eigen auto, dan weet je dat je de politie moet inschakelen. Er zelf op afgaan, raadt de politie af. Je weet tenslotte niet in wat voor situatie je dan terechtkomt.


Gps: een afweging tussen kosten en veiligheid

Diverse fietsenmerken bouwen al standaard een track-and-tracesysteem in hun fietsen. Zo plaatste fietsfabrikant VanMoof onzichtbaar simkaarten in het frame. Is dat bij jouw fiets niet het geval? Dan is de aanschaf ervan het overwegen waard. Een gps-trackingsysteem is echter niet goedkoop. Los van de aanschafprijs, betaal je – vaak op termijn – ook een maandelijks bedrag voor de internetverbinding. Daar staat tegenover dat een dergelijk systeem op je fiets de verzekeringspremie drukt. Fietsen met gps worden namelijk merkbaar minder vaak gestolen dan fietsen met een ander type slot.


Tip 4 Een fietsalarm

Een goedkopere oplossing is een fietsalarm. Een fietsalarm kan op verschillende plekken aan het frame worden bevestigd. Parkeer je je fiets, dan schakel je met een afstandsbediening het alarm in. Zit er vervolgens iemand aan je fiets, dan gaat gelijk het alarm af. Bij sommige fietsalarmen kun je zelf de gevoeligheid van de bewegingsmelder instellen. Misschien staat jouw fiets in zo’n omgeving dat een duwtje moet kunnen, maar trek je de grens bij heftige bewegingen. Dat bepaal je dus gewoon zelf. Zit jij net aan de andere kant van de stad op het terras, dan hoor je het alarm natuurlijk niet, maar omstanders wel en het zal de dief ervan overtuigen je fiets te laten staan. Ook handig: ben je je fiets kwijt, dan kun je bij sommige fietsalarmen de afstandsbediening tevens gebruiken om het alarm zelf af te laten gaan.


Tip 5 Maak gebruik van een bewaakte fietsenstalling

Met een bewaakte fietsenstalling voorzie je jouw fiets van een paar extra ogen en minstens zoveel camera’s die je fiets in de gaten houden. Even een fietsslot doorzagen is er dus niet bij. Het is een zeer eenvoudig maar effectief systeem en daarom loont het om voorafgaand aan je fietstocht het internet op te gaan om te kijken of de plek van jouw bestemming (of tussenstop) een bewaakte fietsenstalling heeft. Bijna elk groot treinstation heeft er één. En in sommige steden biedt de gemeente deze service zelfs gratis aan.


Tip 6 Markeer je fiets

Felgekleurde fietsen of fietsen met andere opvallende kenmerken worden minder snel gestolen dan fietsen die er heel gewoon uitzien. Voel je niet de behoefte om je fiets kanariegeel te spuiten, laat dan in elk geval met een sticker zien dat je fiets voorzien is van alarmering of een ingebouwde gps-tracker. De kans dat een dief besluit om jouw fiets lekker te laten staan is dan een stuk groter.

Je kunt je fiets ook markeren door je fiets te registreren en een code in het frame te laten graveren. Het laten graveren van je fiets is een service van de overheid, dus vraag bij je eigen gemeente hoe dat geregeld is. Meestal is het gratis. Gecodeerde fietsen zijn moeilijker om door te verkopen en dus minder in trek als diefstalobject. Naast de preventieve werking die van het graveren uitgaat, zorgt de code er ook voor dat als je fiets wordt teruggevonden, de politie kan zien dat jij de rechtmatige eigenaar bent en je fiets weer aan je kan teruggeven.


Tot slot: zet je fiets duidelijk in het zicht en eh… raak je sleutel niet kwijt!

Auteur: Letters van Loes

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Fiets Verkopen?

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands