Voor veruit de meeste mensen is de lente het favoriete seizoen. De ergste kou is eraf en in de verte lonkt een zonovergoten zomer. Precies nu, in deze periode waarin de warme mutsen al worden opgeborgen, maar de korte broeken nog even moeten wachten, is het moment aangebroken om de schuurdeuren open te gooien, je fiets bij het stuur te pakken en op pad te gaan. Lekker met de zon op je kop de paden op en de lanen in. Meer heb je eigenlijk niet nodig, toch? Wil je maximaal genieten, check dan eerst even ons lijstje met onmisbare fietsaccessoires. Laat daarna die lente maar komen!


# Snelheid en afstand meten met een fietscomputer

Een beetje fietser weet tot op de laatste meter welke afstand hij heeft afgelegd. Voorzie je fiets aan het begin van het fietsseizoen van een fietscomputer en je weet aan het eind van het jaar precies hoeveel kilometers je dit jaar hebt afgelegd. Dat soort feitjes doet het altijd goed op een feestje. Tenminste... als je een beetje fanatiek bent. Natuurlijk is het nog leuker om de fietscomputer te gebruiken voor de losse afstanden die je aflegt. Je ziet gelijk of je al halverwege die toertocht van 65 kilometer bent, of de volgende pauzeplek al in zicht komt en of je tijd hebt om even van de route af te wijken om dat leuke stadje in te sturen. Behalve de afstand, lees je op een fietscomputer ook je snelheid af. Heb jij ambities om de nieuwe Tom Dumoulin of Wout Poels te worden? Er zijn zelfs fietscomputers die je cadans, vermogen en zuurstofopname registreren.


# De route bepalen en eenvoudig volgen met een fietsnavigatiesysteem

Ben je dat gehannes met papieren kaarten die je zesendertig keer in- en uit moet klappen zat, dan is een digitaal navigatiesysteem je redding. Wel kost het je een avondje om uit te pluizen welk systeem het beste bij je past. Er is namelijk enorm veel variatie. Let bij het aanschaffen ervan op zaken als: grootte van het scherm, de schermkleur – kleur versus zwart/wit − en batterijduur. Sommige hebben een touchscreen, andere moet je bedienen via knopjes aan de zijkant. Het is maar net wat je prettiger vindt. Ook de kaartweergave varieert enorm, van zeer simplistisch tot uiterst gedetailleerd.


# Je bagage veilig en droog opbergen in een paar fietstassen

Hoewel de zon in het voorjaar al hard z’n best doen, is een regenbui niet geheel ondenkbaar. Een paar waterdichte fietszakken zijn dan wel zo prettig. Want terwijl jij frank en vrij op je fiets zit, houden je fietstassen je eten en drinken, je zonnebrandcrème, je extra jas en je telefoon veilig en droog. Ook handig: sommige exemplaren klik je zó van je fiets af, bijvoorbeeld als je korte stop maakt bij dat leuke eettentje in het bos. Dan ben je niet eerst vijf minuten bezig om je waardevolle spullen onderuit de fietstas te graaien voor je eindelijk die lekkere cappuccino kunt bestellen.


# Alles bij de hand met een krat voorop de fiets

Ben je een korteafstandenfietser, dan is een krat of een mand voorop je fiets superhandig. Daarmee heb je al fietsende al je spullen lekker bij de hand. Even een appel of een zakdoekje pakken? Geen probleem. De kaart bij de hand houden? Het kan allemaal. Je hebt ze in allerlei verschillende kleuren, van klassiek zwart tot zachtroze of opvallend rood.


# Controleer de staat van je accu

Heb je een elektrische fiets, dan is het controleren van de staat van de accu geen overbodige luxe. Accu’s hebben het zwaar in koude tijden en de kwaliteit ervan kan in de winter hard achteruitgaan. Vraag je fietsenmaker daarom om advies. Hij kan een check uitvoeren zodat je precies weet of je accu nog een seizoen meegaat of aan vervanging toe is.


# Is je reparatiesetje nog compleet?

Voor je op pad gaat, is het goed om de inhoud van je reparatieset aan een inspectie te onderwerpen. Vind je in een hoekje nog wat kleine stickertjes, een half opgedroogde tube lijm en twee bandenwippers? Hoog tijd voor een ritje naar de fietsenwinkel! En kijk gelijk even naar een effectief werkend fietspompje. Mocht je dan onverhoopt over een stuk glas of een punaise fietsen, dan is het leed zo geleden.


# Goede verlichting

De dagen lengen, maar als je na het diner in die gezellige herberg nog op de fiets moet voor het laatste stukje terug naar huis, fiets je wel in het donker. Check daarom je verlichting en zorg eventueel voor reservebatterijen en reservelampjes zodat je nooit zonder licht zit.


# Voor wie wat verder wil: de fietsendrager

Laten we ten slotte de fietsendrager niet vergeten. De ervaren fietser kent na enige alle routes rundum Hause al vanbinnen en vanbuiten. Hoe lekker is het dan om de fiets of fietsen achter op de auto te zetten om een stukje verderop de omgeving te verkennen. Er zijn drie soorten fietsendragers: op de trekhaak, op de achterklep en op het dak. De meest gebruikte is die op de trekhaak omdat dit het minste hijs- en tilwerk vereist. Sommige fietsendragers kun je bovendien kantelen zodat je de achterklep van de auto open kunt doen, terwijl de fietsen nog op de drager staan. Andere aandachtspunten bij het aanschaffen van een fietsendrager zijn: het gewicht van de fietsendrager zelf, het gemak waarmee hij in- en uit te klappen is, het gewicht dat de drager kan dragen, iets dat zeker van belang is bij elektrische fietsen.

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands